Fordított almatorta fahéjas tekercsen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fordított almatorta fahéjas tekercsen

Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek porcukor
  • 1 kk só
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • kb 2,5-3 dl langyos tej

Töltelék:

  • 5 dkg lágy vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 2-3 tk fahéj

Karamellás alma:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • kb 6-8 alma

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk.

A tésztát meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

A meghámozott almákat kétfelé vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell.

Azután egy kivajazott 22 cm-es forma aljába rakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsorgatjuk a visszamaradt karamellt.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45*32 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk fahéjas cukorral. A tésztát 4-4 egyforma csíkra vágjuk (így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok.

A végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára.

Kicsit ellapítjuk és 180 °C-on kb 40-45 percig sütjük.

Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.