Fahéjas-aszalt szilvás bejgli recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- kb 70 dkg aszalt szilva
- 15 dkg cukor
- 2 ek méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 3 dl vörösbor
- 5-6 db őrölt szegfűszeg
- 2 kiskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk, míg kemény, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba öntjük a vizet a cukrot és a fűszereket, alacsony lángon sűrű szirupot főzünk belőle. Amikor kezd arany színű lenni, akkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Tovább főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhult és újra szirup állagú lesz a lé. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk, vékony téglalappá nyújtjuk (kb 20*30 cm) és a töltelék 1/3-át rákenjük, az oldalán elhagyunk 1-1 centit, amit visszahajtunk és végül feltekerjük. A többi tésztát is elkészítjük.
A bejglik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával. Hűtőbe tesszük, szárítjuk a tojást a tetején. Ha megszáradt újra lekenjük, de most tojásfehérjével.
Ismét szárítjuk, villával megszurkáljuk és csak ezután sütjük. (ezt be kell tartani, mert csak így lesz szép márványos a teteje).
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »