Diós és mákos bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- fél kg finomliszt
- 25 dkg margarin (hideg)
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg porcukor
- 2 dl tej (langyos)
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Diós töltelék:
- 20 dkg dió (darált)
- 1 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 1 ek sárgabarack lekvár
- 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 kiskanál rumaroma
- mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Mákos töltelék:
- 20 dkg mák (darált)
- 1,5 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 2 ek sárgabarack lekvár
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Elkészítése:
Ebből a mennyiségből egy rúd diós és egy rúd mákos bejglink lesz!
Először a töltelékeket készítjük el: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félretesszük hűlni.
A mákos tölteléket ugyan így készítjük el, mint a diósat.
Tészta elkészítése: a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük két egyforma cipóra.
Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2 cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és villával kicsit megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg).
Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeletekre vágjuk.