Diós és mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • fél kg finomliszt
  • 25 dkg margarin (hideg)
  • 1 cs instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej (langyos)
  • csipet só
  • 1 tojás a lekenéshez

Diós töltelék:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 1 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 1 ek sárgabarack lekvár
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 kiskanál rumaroma
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

Mákos töltelék:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 1,5 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 2 ek sárgabarack lekvár
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

Elkészítése:

Ebből a mennyiségből egy rúd diós és egy rúd mákos bejglink lesz!

Először a töltelékeket készítjük el: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félretesszük hűlni.

A mákos tölteléket ugyan így készítjük el, mint a diósat.

Tészta elkészítése: a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük két egyforma cipóra.

Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2 cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és villával kicsit megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg).

Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeletekre vágjuk.