Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós duda recept

Diós duda
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 3 dl tej
    • 3 ek vaj vagy 2 ek zsír
    • 3 dkg élesztő
    • 3 ek cukor
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • pici só

    Kenéshez:

    • 5 dkg vaj
    • 1 enyhén felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Forgatáshoz:

    • 20 dkg darált dió
    • 15 dkg kristálycukor

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk, amit kb 10-15 percig dagasztunk.

    A kész tészta tetejét kissé meglisztezzük és letakarva kb 60 perc alatt duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és puha vagy olvasztott és visszahűtött vajjal lekenjük, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

    A nagyobb méretű fém habroló formákat lekenjük olajjal és a feldarabolt tésztát rátekerjük úgy, hogy fedje egymást a tészta.

    A formára tekert tésztát tojásfehérjével lekenjük és tepsire sorakoztatjuk. Kb 20 percig kelesztjük.

    Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük és a megformázott tésztát kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón beleforgatjuk a dió és cukor keverékébe, majd óvatosan lehúzzuk a formáról.

    Tipp:

    Mini kürtőskalácsnak is nevezhetjük. Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
    A tojásfehérje elhagyható. Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
    A kisült “dudák” le is fagyaszthatók.

    Ebből az adagból 24 db készíthető. Forma hiányában, a folpack papírgurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük be, meg ne égjen és tekerjük alufóliába. Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük. A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá