Diós duda recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 3 ek vaj vagy 2 ek zsír
- 3 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- pici só
Kenéshez:
- 5 dkg vaj
- 1 enyhén felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Forgatáshoz:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk, amit kb 10-15 percig dagasztunk.
A kész tészta tetejét kissé meglisztezzük és letakarva kb 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és puha vagy olvasztott és visszahűtött vajjal lekenjük, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A nagyobb méretű fém habroló formákat lekenjük olajjal és a feldarabolt tésztát rátekerjük úgy, hogy fedje egymást a tészta.
A formára tekert tésztát tojásfehérjével lekenjük és tepsire sorakoztatjuk. Kb 20 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük és a megformázott tésztát kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón beleforgatjuk a dió és cukor keverékébe, majd óvatosan lehúzzuk a formáról.
Tipp:
Mini kürtőskalácsnak is nevezhetjük. Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
A kisült “dudák” le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető. Forma hiányában, a folpack papírgurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük be, meg ne égjen és tekerjük alufóliába. Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük. A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »