Diós duda recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 3 ek vaj vagy 2 ek zsír
- 3 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- pici só
Kenéshez:
- 5 dkg vaj
- 1 enyhén felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Forgatáshoz:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk, amit kb 10-15 percig dagasztunk.
A kész tészta tetejét kissé meglisztezzük és letakarva kb 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és puha vagy olvasztott és visszahűtött vajjal lekenjük, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A nagyobb méretű fém habroló formákat lekenjük olajjal és a feldarabolt tésztát rátekerjük úgy, hogy fedje egymást a tészta.
A formára tekert tésztát tojásfehérjével lekenjük és tepsire sorakoztatjuk. Kb 20 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük és a megformázott tésztát kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón beleforgatjuk a dió és cukor keverékébe, majd óvatosan lehúzzuk a formáról.
Tipp:
Mini kürtőskalácsnak is nevezhetjük. Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
A kisült “dudák” le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető. Forma hiányában, a folpack papírgurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük be, meg ne égjen és tekerjük alufóliába. Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük. A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.