Diós duda

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós duda

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 ek vaj vagy 2 ek zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • pici só

Kenéshez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 enyhén felvert tojásfehérje

Forgatáshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk, amit kb 10-15 percig dagasztunk.

A kész tészta tetejét kissé meglisztezzük és letakarva kb 60 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és puha vagy olvasztott és visszahűtött vajjal lekenjük, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

A nagyobb méretű fém habroló formákat lekenjük olajjal és a feldarabolt tésztát rátekerjük úgy, hogy fedje egymást a tészta.

A formára tekert tésztát tojásfehérjével lekenjük és tepsire sorakoztatjuk. Kb 20 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük és a megformázott tésztát kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón beleforgatjuk a dió és cukor keverékébe, majd óvatosan lehúzzuk a formáról.

Tipp:

Mini kürtőskalácsnak is nevezhetjük. Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
A kisült “dudák” le is fagyaszthatók.

Ebből az adagból 24 db készíthető. Forma hiányában, a folpack papírgurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük be, meg ne égjen és tekerjük alufóliába. Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük. A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.