Diós-áfonyás pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy 10 dkg sertészsír
- 5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg vaj (puha)
- 1 dl habtejszín
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 cs vaníliás pudingpor vagy 6 dkg liszt
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg áfonya
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, a habtejszínt, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd szintén keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a darált diót és a pudingport vagy lisztet is.
Az előzőleg elkészített tésztát vegyük ki a hűtőből, egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát, majd szórjuk meg az áfonyával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc alatt süssük tűpróbáig (én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből még kissé lágynak tűnik, de már nem ragad rá a fogpiszkálóra a töltelék és mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel és úgy kínáljuk.