Diós-áfonyás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy 10 dkg sertészsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás (nagy)
  • 1 cs vaníliás pudingpor vagy 6 dkg liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg áfonya

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, a habtejszínt, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd szintén keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a darált diót és a pudingport vagy lisztet is.

Az előzőleg elkészített tésztát vegyük ki a hűtőből, egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát, majd szórjuk meg az áfonyával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc alatt süssük tűpróbáig (én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből még kissé lágynak tűnik, de már nem ragad rá a fogpiszkálóra a töltelék és mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel és úgy kínáljuk.