Cukormentes zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg zabpehely, világos rozs sütemény lisztkeverék vagy finomliszt
- 25 dkg vaj (nálam fele vaj, fele margargarin)
- 1/2 ek folyékony édesítő vagy 3 ek porcukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- csipet só
Töltelék:
- 1/4 kg darált dió
- 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
- vaníliás cukor
- 500 g baracklekvár (nálam most vegyes gyümölcs)
- kevés rum vagy aroma vízzel hígítva
Csokimáz:
- 5 dkg csokoládét
- kevés vaníliás víz
- diónyi vaj
Elkészítése:
A diót elkeverjük az édesítővel és a vaníliás cukorral.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kevés édesítővel vagy cukorral.
A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a vajjal, margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, az egész tojást, az édesítőt és jól összedolgozzuk.
A tésztát négy részre osztjukés tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Egy tepsit (30×30 cm-es) kizsírozunk és lisztezünk, majd az első lapot beletesszük. Ezt a rumba mártott ecsettel megkenjük, majd a lekvár 1/3-ával és rászórjuk a diókeverék 1/3-át. Ezt még 2-szer megismételjük, végül az utolsó lappal befedjük.
Langyos helyen 1 órát pihentetjük, majd 190 fokos sütőben kb 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, akkor rásimítjuk a csokimázat, amihez a hozzávalókat összeolvasztjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul és már szelhetjük is.