Cukormentes zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Cukormentes zserbó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 kg zabpehely, világos rozs sütemény lisztkeverék vagy finomliszt
  • 25 dkg vaj (nálam fele vaj, fele margargarin)
  • 1/2 ek folyékony édesítő vagy 3 ek porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • csipet só

Töltelék:

  • 1/4 kg darált dió
  • 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • 500 g baracklekvár (nálam most vegyes gyümölcs)
  • kevés rum vagy aroma vízzel hígítva

Csokimáz:

  • 5 dkg csokoládét
  • kevés vaníliás víz
  • diónyi vaj

Elkészítése:

A diót elkeverjük az édesítővel és a vaníliás cukorral.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kevés édesítővel vagy cukorral.

A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a vajjal, margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, az egész tojást, az édesítőt és jól összedolgozzuk.

A tésztát négy részre osztjukés tepsi nagyságúra nyújtjuk.

Egy tepsit (30×30 cm-es) kizsírozunk és lisztezünk, majd az első lapot beletesszük. Ezt a rumba mártott ecsettel megkenjük, majd a lekvár 1/3-ával és rászórjuk a diókeverék 1/3-át. Ezt még 2-szer megismételjük, végül az utolsó lappal befedjük.

Langyos helyen 1 órát pihentetjük, majd 190 fokos sütőben kb 40 percig sütjük.

Ha kihűlt, akkor rásimítjuk a csokimázat, amihez a hozzávalókat összeolvasztjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul és már szelhetjük is.