Csörögefánk recept
Hozzávalók (kb. 30 db fánkhoz):
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- reszelt citromhéj
- 1 ek rum
- csipet só
- kb. 5 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojássárgákat, és a rumot, majd dolgozzuk, gyúrjuk össze, hogy egy sima tésztát kapjunk.
Ezután csomagoljuk be egy fóliába, majd tegyük be a hűtőbe egy fél órára.
Amikor a tészta már kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, majd egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra.
Ezután derelyevágóval (v. késsel) vágjuk fel rombusz alakúra a kinyújtott tésztát, és ejtsünk a közepén egy hosszanti bemetszést, majd a tészta egyik sarkát húzzuk át rajta.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzünk bele pár darab tésztát és mindkét oldalát süssük szép pirosra. (közepes lángon süssük, hogy a tészta kellően átsüljön, de ne száradjon ki)