Csörögefánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csörögefánk

Hozzávalók (kb. 30 db fánkhoz):

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojássárga
  • reszelt citromhéj
  • 1 ek rum
  • csipet só
  • kb. 5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojássárgákat, és a rumot, majd dolgozzuk, gyúrjuk össze, hogy egy sima tésztát kapjunk.

Ezután csomagoljuk be egy fóliába, majd tegyük be a hűtőbe egy fél órára.

Amikor a tészta már kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, majd egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra.

Ezután derelyevágóval (v. késsel) vágjuk fel rombusz alakúra a kinyújtott tésztát, és ejtsünk a közepén egy hosszanti bemetszést, majd a tészta egyik sarkát húzzuk át rajta.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzünk bele pár darab tésztát és mindkét oldalát süssük szép pirosra. (közepes lángon süssük, hogy a tészta kellően átsüljön, de ne száradjon ki)