Csokoládés-vaníliás profiterol recept

Hozzávalók:
Égetett tésztához:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 0,5 dl víz
- csipet só
- csipet cukor
Vaníliakrémhez:
- 5 dl tej
- 3 cs vaníliás cukor
- 4 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
Csokoládékrémhez:
- 1 cs csokoládés pudingpor
- 3 ek kristálycukor
- 5 dl tej
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
A vízhez adjuk hozzá a vajat, a csipet sót és cukrot, majd melegítsük forráspontig. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet és pár percig kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától (nyugodtan pirítsuk pár percig a tésztát, nem fog leégni).
Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát kapjunk.
A tésztát ezután kanalazzuk nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, nyomjunk nagyobb diónyit a masszából.
Ezután alaposan spricceljük le vízzel a tésztát, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).
Amikor a tészta megsült, nyissuk ki a sütőajtót résnyire, hagyjuk pár percig a meleg sütőben, majd vegyük ki és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Az étkezési keményítőt keverjük össze a vaníliás cukorral és a kristálycukorral, majd öntsük fel a hideg tejjel, és közben keverjük simára. A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, robotgéppel keverjük jó habosra, majd öntsük hozzá egy keveset a tejes keverékből és keverjük simára.
Ezután a tejes-keményítős-cukros keveréket melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos keveréket, és addig főzzük míg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba, folpack fóliával fedjük le, majd így hagyjuk kihűlni.
Amikor a vaníliakrém kihűlt, kanalazzuk nyomózsákba és töltsük meg vele a kis fánkocskákat.
Ezután helyezzük egy jénai tálba egymás mellé a megtöltött fánkokat, majd készítsük el a csokoládékrémet és kanalazzuk a fánkok tetejére.
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a közben teljesen kihűlt pudinghoz.
A jénai tálba sorakoztatott, megtöltött fánkokra ezután kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.
Tipp:
Az elkészült csokoládés-vaníliás profiterolt kínálhatjuk rögtön, akkor az égetett tészta még jó ropogós, de ízlés szerint betehetjük tálalásig a hűtőbe, akkor viszont a fánk tésztája a tölteléktől felpuhul.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »