Bosnyák szelet recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg margarin
- 1 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott ek tejföl
Golyókhoz:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 10 dkg margarin
Továbbá:
- pár ek szilvalekvár
Elkészítése
Egy 20*30 cm nagyságú tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, sütőporral, cukrokkal, reszelt citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojással és a tejföllel lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk.
Lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk. A sodrófa segítségével az előkészített tepsibe simítjuk. Megkenjük kb. 4-5 mm vastagon lekvárral.
A sütőt előmelegítjük. Majd a lisztet elkeverjük a cukorral, dióval és gyors mozdulatokkal, a margarinnal összedolgozzuk.
Lisztezett kézzel apró golyókat sodrunk, amit a lekvárra rakunk.
180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és porcukorral vékonyan megszórjuk.
Tipp:
Ezt a sütit már rég elterveztem, hogy elkészítem, de valahogy mindig elmaradt. Aztán megláttam a hűtőben egy felbontott üveg szilvalekvárt, amit a fogadott nagyinktól kaptunk. Gyorsan össze is állítottam a tésztát, ami tényleg csak pár perc. Majd a tepsiben megkentem a sűrű lekvárral. A golyózgatás már egy picit tovább tartott, de ebben a gyerekek szívesen segédkeztek. Roppant puha, omlós süti lett a végeredmény. Az egyszerűsége mellett a golyócskáktól lett igazán különleges. Biztosan máskor is megsütöm majd.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »