Bosnyák szelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg margarin
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott ek tejföl
Golyókhoz:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 10 dkg margarin
Továbbá:
- pár ek szilvalekvár
Elkészítése
Egy 20*30 cm nagyságú tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, sütőporral, cukrokkal, reszelt citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojással és a tejföllel lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk.
Lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk. A sodrófa segítségével az előkészített tepsibe simítjuk. Megkenjük kb. 4-5 mm vastagon lekvárral.
A sütőt előmelegítjük. Majd a lisztet elkeverjük a cukorral, dióval és gyors mozdulatokkal, a margarinnal összedolgozzuk.
Lisztezett kézzel apró golyókat sodrunk, amit a lekvárra rakunk.
180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és porcukorral vékonyan megszórjuk.
Tipp:
Ezt a sütit már rég elterveztem, hogy elkészítem, de valahogy mindig elmaradt. Aztán megláttam a hűtőben egy felbontott üveg szilvalekvárt, amit a fogadott nagyinktól kaptunk. Gyorsan össze is állítottam a tésztát, ami tényleg csak pár perc. Majd a tepsiben megkentem a sűrű lekvárral. A golyózgatás már egy picit tovább tartott, de ebben a gyerekek szívesen segédkeztek. Roppant puha, omlós süti lett a végeredmény. Az egyszerűsége mellett a golyócskáktól lett igazán különleges. Biztosan máskor is megsütöm majd.