Bosnyák szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 dkg margarin
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 csapott ek tejföl

Golyókhoz:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg margarin

Továbbá:

  • pár ek szilvalekvár

Elkészítése

Egy 20*30 cm nagyságú tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.

A tésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, sütőporral, cukrokkal, reszelt citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojással és a tejföllel lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk.

Lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk. A sodrófa segítségével az előkészített tepsibe simítjuk. Megkenjük kb. 4-5 mm vastagon lekvárral.

A sütőt előmelegítjük. Majd a lisztet elkeverjük a cukorral, dióval és gyors mozdulatokkal, a margarinnal összedolgozzuk.

Lisztezett kézzel apró golyókat sodrunk, amit a lekvárra rakunk.

180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és porcukorral vékonyan megszórjuk.

Tipp:

Ezt a sütit már rég elterveztem, hogy elkészítem, de valahogy mindig elmaradt. Aztán megláttam a hűtőben egy felbontott üveg szilvalekvárt, amit a fogadott nagyinktól kaptunk. Gyorsan össze is állítottam a tésztát, ami tényleg csak pár perc. Majd a tepsiben megkentem a sűrű lekvárral. A golyózgatás már egy picit tovább tartott, de ebben a gyerekek szívesen segédkeztek. Roppant puha, omlós süti lett a végeredmény. Az egyszerűsége mellett a golyócskáktól lett igazán különleges. Biztosan máskor is megsütöm majd.