Borzas Róbert recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 ek kakaópor (holland)
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-2 kávéskanál tejföl (szükség esetén)
A töltelékhez:
- 75 dkg túró
- 5 ek kristálycukor (de ez ízlés kérdése)
- 2 ek búzadara
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 kávéskanál vaníliaaroma)
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A lisztet (én teljes kiőrlésű lisztet használtam) összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, kakaóval, majd jól összedolgozzuk. Ezt követően hozzáadjuk a vajat/margarint és a tojást, amennyiben a tészta állaga megkívánja tejfölt teszünk hozzá. Jól formázható, nem ragadós tésztát kell kapnunk.
Aztán két részre osztjuk, zacskóba tesszük és a fagyasztóban dermedni hagyjuk (körülbelül 30 percig).
A töltelékhez a túrót a cukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral (vagy vanília aromával) összedolgozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy tepsit (az enyém 40*40 cm-es) sütőpapírral bélelünk. A tészta felét durva reszelőn belereszeljük, majd a reszeléket formára igazítjuk. Elegyengetjük rajta a túrós tölteléket, majd a tészta másik felét a tetejére reszeljük.
200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni. Ha kihűlt, lehetőleg hagyjuk állni, hogy visszapuhuljon a tészta.