Békebeli mézes sütemény Eta módra recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 26 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 evőkanál langyos méz
- 9 dkg vaj
- 65 dkg finomliszt
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
Krém:
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 9 dkg finomliszt (én kukorica keményítőt használtam)
- pici rum vagy rumaroma
- 45 dkg vaj
- 36 dkg porcukor
Elkészítése:
A porcukrot, tojásokat, mézet és a vajat gőz felett kikeverem kézi habverővel egy nagyobb tálban úgy, hogy a massza besűrűsödjün. Körülbelül fele lesz belőle.
Beleteszem a szódabikarbónát és keverem, míg besűrűsödik. Leveszem a tálat a gőzről és belekeverem a lisztet, majd tésztává dolgozom.
A kész tésztát 5 részre osztom el. Sütőpapíron, amit előtte kevés liszttel megzsórok, egyenként tepsi méretűre nyújtom a tésztákat (ha idő közben kihűlne és nehéz nyújtani, akkor pár másodpercre tegyük be a mikróba, könnyebb lesz nyújtani utána).
166 fokra melegített sütőben kb 5-6 percig sütöm. Vigyázni kell, mert hamar sülnek a lapok! Világosak legyenek mikor kivesszük a sütőből és azonnal lehúzom. Ahogy hűlnek, már keményednek is.
A tejből, vaníliás cukorból, lisztből pépet főzünk. Mikor kihűlt, hozzákeverem a kihabosított cukros vajhoz, rummal ízesítem és megtöltöm a lapokat. Egy kevés krémet hagyok a tetejére.
A süteményt összerakva, pár órát lenyomatom, hogy szép egyenesek legyenek a lapok, majd a tetejét megkenem a maradék krémmel és megszórom kókuszreszelékkel, majd hűvös helyre teszem.
Már úgy is készítettem, hogy az összes krémet a lapok közé kentem és a süti tetejét csokimázzal vontam be. Így is nagyon finom.