Bejgli szelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 75 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
- 2,5 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
A mákos töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 dl víz
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 0,5 citromból nyert citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk vaj
- 1 ek sárgabaracklekvár
A diós töltelékhez:
- 30 dkg dió (darált)
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek sárgabaracklekvár
- 1 tk vaj
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel vagy liszttel javítunk az állagán.
6 részre osztjuk a tésztát (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). A tésztákat cipóra formázzuk, fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a töltelékeket. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk. Az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot. A vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »