Bejgli falatkák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához (1 adag):
- 450 gr finomliszt
- 125 gr margarin
- 60 gr zsír
- 50 gr porcukor
- 15 g friss élesztő
- pici só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 gr 30%-os tejszín
- 1 dl meleg víz
Máktöltelék (1 adag):
- 200 gr darált mák
- 125 gr porcukor
- 40 gr darált háztartási keksz
- 125 gr forró víz
- citromhéj
Diótöltelék (1 adag):
- 200 gr darált dió
- 125 gr porcukor
- 40 gr darált háztartási keksz
- 125 gr forró víz
- narancshéj
Kenéshez:
Elkészítése:
Töltelék:
Elsőként a tölteléket készítjük el.
A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.
Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.
Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.
Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
Tészta:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.
A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.
Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.
A rudakat tácára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.
Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.
Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.
Tipp:
A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben.