Bejgli falatkák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához (1 adag):

  • 450 gr finomliszt
  • 125 gr margarin
  • 60 gr zsír
  • 50 gr porcukor
  • 15 g friss élesztő
  • pici só
  • 1 tojássárgája
  • 50 gr 30%-os tejszín
  • 1 dl meleg víz

Máktöltelék (1 adag):

  • 200 gr darált mák
  • 125 gr porcukor
  • 40 gr darált háztartási keksz
  • 125 gr forró víz
  • citromhéj

Diótöltelék (1 adag):

  • 200 gr darált dió
  • 125 gr porcukor
  • 40 gr darált háztartási keksz
  • 125 gr forró víz
  • narancshéj

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

Töltelék:

Elsőként a tölteléket készítjük el.

A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.

Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.

Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.

Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.

Tészta:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.

Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.

Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.

A rudakat tácára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.

Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.

Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.

25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Tipp:

A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben.