Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az igazi amerikai almás pite recept

Az igazi amerikai almás pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 30 cm-es pite vagy tortaformához:
    Tészta:

    • 35 dkg finomliszt
    • 20 dkg vaj kockázva
    • 2 evőkanál kristálycukor
    • 1/2 tk só
    • 1 evőkanál almaecet
    • 8 evőkanál jeges víz

    Töltelék:

    • 1,5 kg alma
    • cukor ízlés szerint (kb 70 g)
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 2 evőkanál friss citromlé
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1/2 tk vanília kivonat
    • 1/4 tk só
    • 2 ek vaj apróra vágva

    Tetejére:

    • 1 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 evőkanál víz
    • kristálycukor

    Elkészítése:

    Tészta:

    A lisztet és a vajat alaposan lehűtjük.

    Egy nagyobb edénybe mérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az egészet. Maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután adjuk hozzá az ecetet, majd a vizet kanalanként és gyors mozulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Nem baj, ha maradnak benne kicsi vajdarabok. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen ragacsos.

    Osszuk a tésztát 2/3-ad 1/3-ad arányba el, majd külön-külön csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe minimum 2 órára vagy egy éjszakára.

    Töltelék:

    Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk és kockázzuk. Egy nagy edénybe tesszük a felszeletelt almát és elkeverjük a liszttel, citromlével, fahéjjal, vaníliával, vajjal és a sóval.

    Összeállítás és sütés:

    A piteformát alaposan kivajazzuk. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk a forma méretére, úgy, hogyha kibéleljük vele a formát, akkor pereme is legyen.

    Az elkészített tölteléket a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk a forma méretére és rátesszük az almás töltelékre.

    Egy kisebb edényben elkeverjük a tojást a vízzel és lekenjük vele a pite tetejét. Néhány helyen megszurkáljuk, majd megszórjuk cukorral.

    200 fokra melegített sütőben sütjük 20 percig, majd mérsékeljük 180 fokra a hőmérsékletet és így sütjük még 40 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

    Tálalás előtt hagyjuk hűlni legalább 2 órán át.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá