Az igazi amerikai almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Az igazi amerikai almás pite

Hozzávalók egy 30 cm-es pite vagy tortaformához:
Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj kockázva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 1 evőkanál almaecet
  • 8 evőkanál jeges víz

Töltelék:

  • 1,5 kg alma
  • cukor ízlés szerint (kb 70 g)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 1/4 tk só
  • 2 ek vaj apróra vágva

Tetejére:

  • 1 nagy tojás
  • 1 evőkanál víz
  • kristálycukor

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet és a vajat alaposan lehűtjük.

Egy nagyobb edénybe mérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az egészet. Maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután adjuk hozzá az ecetet, majd a vizet kanalanként és gyors mozulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Nem baj, ha maradnak benne kicsi vajdarabok. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen ragacsos.

Osszuk a tésztát 2/3-ad 1/3-ad arányba el, majd külön-külön csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe minimum 2 órára vagy egy éjszakára.

Töltelék:

Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk és kockázzuk. Egy nagy edénybe tesszük a felszeletelt almát és elkeverjük a liszttel, citromlével, fahéjjal, vaníliával, vajjal és a sóval.

Összeállítás és sütés:

A piteformát alaposan kivajazzuk. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk a forma méretére, úgy, hogyha kibéleljük vele a formát, akkor pereme is legyen.

Az elkészített tölteléket a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk a forma méretére és rátesszük az almás töltelékre.

Egy kisebb edényben elkeverjük a tojást a vízzel és lekenjük vele a pite tetejét. Néhány helyen megszurkáljuk, majd megszórjuk cukorral.

200 fokra melegített sütőben sütjük 20 percig, majd mérsékeljük 180 fokra a hőmérsékletet és így sütjük még 40 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

Tálalás előtt hagyjuk hűlni legalább 2 órán át.