Hozzávalók egy 30 cm-es pite vagy tortaformához:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A lisztet és a vajat alaposan lehűtjük.
Egy nagyobb edénybe mérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az egészet. Maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután adjuk hozzá az ecetet, majd a vizet kanalanként és gyors mozulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Nem baj, ha maradnak benne kicsi vajdarabok. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen ragacsos.
Osszuk a tésztát 2/3-ad 1/3-ad arányba el, majd külön-külön csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe minimum 2 órára vagy egy éjszakára.
Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk és kockázzuk. Egy nagy edénybe tesszük a felszeletelt almát és elkeverjük a liszttel, citromlével, fahéjjal, vaníliával, vajjal és a sóval.
A piteformát alaposan kivajazzuk. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk a forma méretére, úgy, hogyha kibéleljük vele a formát, akkor pereme is legyen.
Az elkészített tölteléket a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk a forma méretére és rátesszük az almás töltelékre.
Egy kisebb edényben elkeverjük a tojást a vízzel és lekenjük vele a pite tetejét. Néhány helyen megszurkáljuk, majd megszórjuk cukorral.
200 fokra melegített sütőben sütjük 20 percig, majd mérsékeljük 180 fokra a hőmérsékletet és így sütjük még 40 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.
Tálalás előtt hagyjuk hűlni legalább 2 órán át.