Almás-túrós lepény recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- 25 dkg finomliszt
- késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
- két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tejföl
- fél citrom leve
- 0,3 dl rum
Almás töltelék:
- 1 kg ama
- 15 dkg kristálycukor
- 8 dkg keksz vagy piskótamorzsa
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
Túrós töltelék:
- 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliás ízű pudingpor
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg tehéntúró
- 1 citrom héja
- 5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 5 dkg dió
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hidegre helyre tesszük 30 percre.
Ez idő alatt az almát meghámozzuk, vékony, kisebb darabokra vágjuk. A cukorral, morzsával, dióval, aszalt gyümölcs darabkákkal összekeverjük.
A pudingporral elkeverjük a cukor felét és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a jól megmosott és lereszelt citrom héját, majd a túrót és a mazsolát és a narancs héját.
A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a túrós töltelékbe forgatjuk.
A tésztát két részre vágjuk. Az egyiket tepsi méretre nyújtjuk (25×35 cm). A tepsit sütőpapírral béleljük és a tésztát beletesszük.
Ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd 220 fokra melegített sütőben 6 perc alatt elősütjük.
Kivesszük a sütőből és a túrós tölteléket ráöntjük, elsimítjuk. A másik darab kinyújtott tésztával befedjük. Villával megszurkáljuk. Tojássárgájával lekenjük, vágott dióval megszórjuk a tetejét.
A sütőbe visszatesszük és még további 20 percet sütjük.
Amikor a lepény félig kihűlt egy deszkára kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Ráteszünk egy tálcát és az egészet átfordítjuk.
Porcukorral megszórjuk, majd szeleteljük.
Tipp:
Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »