Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 45 dkg finomliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa)
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelve) és a leve
- 25 dkg margarin
Töltelék:
- 1,5 kg alma
- fahéj (ízlés szerint)
- 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A finomlisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a szoba hőmérsékletű margarint és az egészet jól összemorzsoljuk. Belereszeljük a citromhéját és hozzákeverjük a sütőport is.
A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat és jól eldolgozzuk. A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük 30 percig becsomagolva.
Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn reszeljük és a levét kissé kinyomkodjuk.
Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.
A citrom levét 3 evőkanál porcukorral, fahéjjal összekeverjük ésezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.
Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk a tésztából.
A kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk. Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe helyezve 200 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük.
Tetejét porcukorral meghintjük és szeletelve kínáljuk.