Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve) és a leve
  • 25 dkg margarin

Töltelék:

  • 1,5 kg alma
  • fahéj (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A finomlisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a szoba hőmérsékletű margarint és az egészet jól összemorzsoljuk. Belereszeljük a citromhéját és hozzákeverjük a sütőport is.

A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat és jól eldolgozzuk. A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük 30 percig becsomagolva.

Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn reszeljük és a levét kissé kinyomkodjuk.

Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.

A citrom levét 3 evőkanál porcukorral, fahéjjal összekeverjük ésezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.

Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk a tésztából.

A kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk. Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe helyezve 200 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük.

Tetejét porcukorral meghintjük és szeletelve kínáljuk.