Almás kígyórétes recept

Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl langyos tej
Töltelékhez:
- kb 1-1,5 kg alma
- 10 dkg kristálycukor /az alma édességétől vagy savanyúságától függően/
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál darált háztartási keksz, darált dió, esetleg zsemlemorzsa
- a tetejére 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el: az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat /vagy a zsírt/, adjuk hozzá a tojást és a plusz sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, /puha/ tegyünk hozzá lisztet.
A tésztát nem kell keleszteni! A kész tésztát elosztjuk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra. A tészta középső részen egy 10 cm széles csíkban, egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre.
Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
A tojásfehérjét felverjük villával, majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
Előmelegített, 190 fokos, sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függően eltérhet!
Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
Jó étvágyat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »