Almás kígyórétes recept
Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl langyos tej
Töltelékhez:
- kb 1-1,5 kg alma
- 10 dkg kristálycukor /az alma édességétől vagy savanyúságától függően/
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál darált háztartási keksz, darált dió, esetleg zsemlemorzsa
- a tetejére 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el: az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat /vagy a zsírt/, adjuk hozzá a tojást és a plusz sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, /puha/ tegyünk hozzá lisztet.
A tésztát nem kell keleszteni! A kész tésztát elosztjuk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra. A tészta középső részen egy 10 cm széles csíkban, egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre.
Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
A tojásfehérjét felverjük villával, majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
Előmelegített, 190 fokos, sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függően eltérhet!
Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









