Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Adventi mézeskalács házikó recept

Adventi mézeskalács házikó
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 13 dkg margarin
    • 35 dkg méz
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 17 dkg porcukor
    • 7 g őrölt gyömbér
    • 7 g őrölt fahéj
    • 7 g őrölt szegfűszeg
    • 6 g kakaópor
    • 70 dkg liszt
    • 1,5 kávéskanál sütőpor
    • csipet só

    A ragasztáshoz:

    • karamellizált ristálycukor vagy cukormáz
    • műanyag pisztoly és 3-4 rúd

    A díszítéshez:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 50 dkg porcukor
    • színes dekorcukorka

    Elkészítése:

    A lisztet átszitáljuk a sütőporral.

    A mézet egy edénybe téve tűz fölött kissé meglangyosítjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük, használhatunk robotgépet vagy kézi habverőt és miután szép simára kevertük, a liszthez adva összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.

    Lisztezett felületen 3 mm vastagra kisodorjuk, az alaphoz egy nagyobb lapot kivágunk (az lesz az alja), majd a házikó kiszúrót vagy saját készítésű kartonpapírból kivágott sablont ráhelyezve körbevágjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, előmelegített sütőben 210 fokon 7-8 perc alatt megsütjük.

    Akkor jó, amikor már barnulni kezdenének a szélei.

    A házikó kiegészítőit (hóember, kerítés, kis szánkó, gyertya alap…stb), már a saját fantáziánk szerint készülhetnek a leeső szélek visszagyúrásából.

    Forrón még picit hajlik, ezért egyenes felületen kiterített konyharuhára téve a lapokat és minden mást, hagyjuk teljesen kihűlni.

    A cukormázhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként hozzáadva kézi habverő segítségével olyan állagúra keverjük, ami még nem szilárd, de már nem folyékony.

    A házikó tetejét és oldalait, plusz a kiegészítőket még összeragasztás előtt egy pici lyukú nyomózsákkal vagy tű nélküli fecskendővel kidekoráljuk.

    Frissen még egy fogvájóval korrigálni lehet a vonalakat, pöttyöket.

    Nagyjából 15 perc alatt keményedik rá a cukormáz, amiből ha 1 evőkanálnyit 2 csepp ételfestékkel összekeverünk, színesebbé tehetjük a díszítést.

    Az összeragasztáshoz cukormázat vagy műanyag pisztolyos megoldást, illetve egy derékszögű háromszög vonalzót, vagy papírra rárajzolt szabályos négyzetet használunk.

    Kis adagokban kristálycukrot lehet olvasztani és azzal is ragasztható!

    Legvégül az alapra ráragasztjuk a házikót és az összes kiegészítőt.

    Kellemes karácsonyi készülődést és áldott, békés Adventi ünnepeket kívánok!

    Tipp:

    A cukormázat a hűtőszekrényben egy lezárható edényben tartjuk, másnap thabverővel átkeverve ugyanúgy folytatható vele a munka. Én 3 nap alatt készítettem el a miénket úgy, hogy esténként 1-1,5 órát áldoztam rá.

    Ha egy tojásfehérjét kemény habbá verünk és kis adagokban egy részét hozzákeverjük a szilárdabb cukormázhoz, akkor kissé folyékonyabb, de sima és terülős lesz, spatulával el lehet simítani az alján, mintha havas lenne.

    A rácsos ablakhoz egy szilikonos sütőpapírra körberajzoljuk az ablakot, majd a rajzra rácsot nyomunk, ráragasztjuk a kis ablakos lapot, hagyjuk 6-8 percet száradni, végül egy kést fektetve alá, határozott, lassú mozdulattal felszedjük a lapocskát, aminek a hátuljára hozzáköt a rácsozás!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá