Hozzávalók:
Tészta:
A ragasztáshoz:
A díszítéshez:
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral.
A mézet egy edénybe téve tűz fölött kissé meglangyosítjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük, használhatunk robotgépet vagy kézi habverőt és miután szép simára kevertük, a liszthez adva összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.
Lisztezett felületen 3 mm vastagra kisodorjuk, az alaphoz egy nagyobb lapot kivágunk (az lesz az alja), majd a házikó kiszúrót vagy saját készítésű kartonpapírból kivágott sablont ráhelyezve körbevágjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, előmelegített sütőben 210 fokon 7-8 perc alatt megsütjük.
Akkor jó, amikor már barnulni kezdenének a szélei.
A házikó kiegészítőit (hóember, kerítés, kis szánkó, gyertya alap…stb), már a saját fantáziánk szerint készülhetnek a leeső szélek visszagyúrásából.
Forrón még picit hajlik, ezért egyenes felületen kiterített konyharuhára téve a lapokat és minden mást, hagyjuk teljesen kihűlni.
A cukormázhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként hozzáadva kézi habverő segítségével olyan állagúra keverjük, ami még nem szilárd, de már nem folyékony.
A házikó tetejét és oldalait, plusz a kiegészítőket még összeragasztás előtt egy pici lyukú nyomózsákkal vagy tű nélküli fecskendővel kidekoráljuk.
Frissen még egy fogvájóval korrigálni lehet a vonalakat, pöttyöket.
Nagyjából 15 perc alatt keményedik rá a cukormáz, amiből ha 1 evőkanálnyit 2 csepp ételfestékkel összekeverünk, színesebbé tehetjük a díszítést.
Az összeragasztáshoz cukormázat vagy műanyag pisztolyos megoldást, illetve egy derékszögű háromszög vonalzót, vagy papírra rárajzolt szabályos négyzetet használunk.
Kis adagokban kristálycukrot lehet olvasztani és azzal is ragasztható!
Legvégül az alapra ráragasztjuk a házikót és az összes kiegészítőt.
Kellemes karácsonyi készülődést és áldott, békés Adventi ünnepeket kívánok!
A cukormázat a hűtőszekrényben egy lezárható edényben tartjuk, másnap thabverővel átkeverve ugyanúgy folytatható vele a munka. Én 3 nap alatt készítettem el a miénket úgy, hogy esténként 1-1,5 órát áldoztam rá.
Ha egy tojásfehérjét kemény habbá verünk és kis adagokban egy részét hozzákeverjük a szilárdabb cukormázhoz, akkor kissé folyékonyabb, de sima és terülős lesz, spatulával el lehet simítani az alján, mintha havas lenne.
A rácsos ablakhoz egy szilikonos sütőpapírra körberajzoljuk az ablakot, majd a rajzra rácsot nyomunk, ráragasztjuk a kis ablakos lapot, hagyjuk 6-8 percet száradni, végül egy kést fektetve alá, határozott, lassú mozdulattal felszedjük a lapocskát, aminek a hátuljára hozzáköt a rácsozás!