Márton napja, november 11-e, az egyik legízletesebb hagyományunk, amikor a libából készült ételeké a főszerep. A mondás szerint „aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik” – és hát ki szeretne kockáztatni egy ilyen jóslatot? A néphagyomány szerint Szent Márton szerénységből nem akart püspök lenni, ezért elbújt egy liba ólban, de a ludak gágogása elárulta őt. Innen ered, hogy ilyenkor libát eszünk, és persze az sem mellékes, hogy a libahús az őszi szezon egyik legzamatosabb alapanyaga, amelyet ilyenkor már szépen meghizlaltak.
A Márton-napi lakomákhoz régen újbor is dukált, hiszen ekkor kóstolták meg először a termést. Nem véletlen, hogy ez az időszak a gazdagságról és a bőségről szól, amikor az emberek kicsit megpihennek az őszi munkák után, és ünnepi asztalhoz ülnek. A libasültek illata ilyenkor belengi a konyhát, a ropogós libabőr és a puha hús pedig mindenkit jókedvre derít.
Összeállításunkban tíz nagyszerű Márton-napi receptet találsz: klasszikus libalevest, omlós sült libacombot párolt káposztával, vörösborban sült változatot, sőt, még különleges fogásokat is, mint a sütőtökös-céklás libacomb vagy a grillezett almás libamáj. Aki a sós finomságokat szereti, annak ott a libatepertős pogácsa és a lilahagymás-libazsíros változat is, amelyek tökéletesen illenek egy pohár újbor mellé.
Ha szeretnél méltó módon megünnepelni Márton napját, és közben igazi ínyencségeket tenni az asztalra, ezekkel a receptekkel nem nyúlhatsz mellé – hiszen egy jó libasült után nemcsak a gyomor, hanem a lélek is elégedett lesz.
1. Kacsa- és libasült recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kacsamell
- 4 kacsacomb
- 1 libamell
- 2 libacomb
- 2 tk morzsolt majoránna
- 1 tk kakukkfű
- 2 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- ízlés szerint só
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. Vörösborban sült libacomb recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 2 libacomb (adhatunk még hozzá mellet is)
- 3 dl vörösbor
- 1 nagyobb narancs
- 2 nagy ág friss rozmaring
- 1 teáskanál tört szegfűbors
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- só, bors
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Libazsíros-lilahagymás pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos ek libazsír
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 g élesztő
- tojás
- 2-3 dl tejföl
- 3 tk só
- libazsír (kenéshez)
- 2-3 fej lila hagyma
Tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Márton-napi libamell recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
- 1100 g bőrös, csontos libamell
- 2 szelet füstölt szalonna
- só
- bors
- 0,5 teáskanál kakukkfű
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Tejszínes liba falatok recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 80 dkg libahús
- 2 db vöröshagyma
- 3 ek zsír
- 5 dkg bacon szalonna, szeletelt
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej zeller
- 1 tk oregánó
- 1 ek petrezselyem zőld
- 4 dl főzőtejszín
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 ek keményítő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. Sült libacomb párolt vörös káposztával és burgonyával recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
A sült húshoz:
- 4 db libacomb
- só
- őrölt tarka bors
- majoránna
- 1 dl víz a tepsi aljára
- 1 kg kifliburgonya
A párolt vörös káposztához:
- 60 dkg vöröskáposzta
- 1 fej lilahagyma (vagy sonkahagyma)
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 db alma
- 1 dl vörösbor
- 2 evőkanál savanykás lekvár
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Libaleves medvehagymás burgonyagombóccal recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Libaleveshez:
- 2,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, zúza, szív, farhát vegyesen)
- 8 sárgarépa
- 4 fehérrépa
- 20 dkg zeller
- 20 dkg karalábé
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- egy csipet szerecsendió
Levesbetétnek:
- cérnametélt
- lúdgége tészt
- burgonyagombóc
Burgonyagombóchoz:
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - őrölt bors
- só
- medvehagyma
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Libatepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 25 dkg darált liba töpörtyű
- 2 kiskanál só
- 1,5 mokkáskanál őrölt bors
- 2,5 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 3 dkg olvasztott vaj
A pogácsák kenéséhez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik »»»
9. Libamáj, grillezett alma, gesztenyés burgonyapüré recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 40 dkg libamáj
- 4 db nagyobb savanykás alma
- 10 dkg gesztenye massza
- 40 dkg burgonya
- tej
- teavaj
- só
- bors
Recept ide kattintva folytatódik »»»
10. Sütőtökös – céklás libacomb recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 2 hízott libacomb
- 2 közepes cékla
- 1 közepes sütőtök
- só











