A karácsony ízei közül kevés olyan ikonikus, mint a linzereké, amelyek évtizedek óta meghatározó szereplői az ünnepi asztaloknak. Ezek a könnyed, omlós tésztájú sütemények nemcsak finomak, hanem a kreativitásunknak is teret adnak, hiszen rengeteg variációban elkészíthetők. Összeállítottunk egy válogatást 12 linzerkülönlegességből, amelyekkel a hagyományos ízeket és az újító ötleteket egyaránt becsempészhetjük az ünnepi készülődésbe.
A klasszikus vonalat képviseli a vajas linzer és a nagyi receptje alapján készülő habos-lekváros linzer, amelyek minden generáció kedvencei. Az újító ízek kedvelőinek a forralt bor zselés linzer vagy a fűszeres meggylekvárral töltött mákos linzer különleges élményt nyújt. A citromkrémes változat frissességet, a marcipános linzer pedig ünnepi eleganciát hoz az asztalra.
A dióhabos-lekváros linzer és az ischler diós tésztából a dió kedvelőinek álma, míg a kókuszos linzer egzotikus csavart ad a hagyományos süteménynek. Az egyszerű, de nagyszerű preckedli diós linzer gyorsan elkészíthető, mégis különleges hangulatot varázsol. A Fenomencsi nevű édesség egy kreatív, új megközelítése a linzer műfajának, amely garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
Ezek a receptek nemcsak a karácsonyi asztal ékei lesznek, hanem a sütés örömét is meghozzák, hiszen könnyen elkészíthetők, és a végeredmény mindig mosolyt csal az arcokra. A linzerek tökéletesek ajándéknak is, hiszen egy szép dobozban vagy celofáncsomagolásban igazi ünnepi meglepetést jelenthetnek. Készüljünk együtt a karácsonyra, és hozzuk ki a maximumot az ünnepi sütésből ezekkel a csodás linzerreceptekkel!
1. Citromkrémes linzer recept
Hozzávalók:
Linzerhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 2 evőkanál egész mák
Citromkrémhez:
- 90 g kockázott vaj
- 80 g cukor
- 150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
- 3 citrom héja
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek étkezési keményítő
- csipet só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Marcipános linzer recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
A töltéshez:
- baracklekvár
25 dkg marcipán
Díszítéshez:
- olvasztott csoki
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Fenomencsi recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 1-2 evőkanál tejföl
Diókrém:
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 ek víz
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg darált dió
- 3 ek rum
Karamell:
- 10 dkg tejkaramella
- 1 ek vaj
Tetejére:
- olvasztott csoki
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. A legpuhább linzer recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag vaniliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 üveg baracklekvár
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Fűszeres meggylekvárral töltött mákos linzer recept
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg egész mák
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipetnyi só
- kevés hideg víz szükség esetén
Töltelék:
- meggylekvár
- fahéj, őrölt csillag ánizs ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Forralt bor zselés linzer recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 tk szerecsendió
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltéshez:
- 1,5 dl forralt bor
- 1 dl narancslé
- 2 ek cukor
- 10 g dzsemfix
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Dióhabos lekváros linzer recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 6 gramm sütőpor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek citromlé
A habhoz:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 5 dkg porcukor
- 3 ek baracklekvár
- 10 dkg darált dió
A hab közepére:
- 1 kk baracklekvár
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Ischler diós tésztából recept
Hozzávalók:
- 150 g porcukor
- 300 g vaj
- 420 g búza finomliszt
- 150 g őrölt dió vagy mandula
- 1,5 kávéskanál fahéj (őrölt)
Narancsos-csokis töltelék:
- 150 g étcsoki
- 150 ml habtejszín
- 1 narancs reszelt héja
Lekvároshoz:
- málna, barack vagy más savanykás lekvár
Tetejére:
- kandírozott narancshéj
- kb 20 dkg olvasztott csoki
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Preckedli (diós linzer) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg sertés zsír
- 15 dkg margarin
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- reszelt citromhéj
A tetejére:
- dió + kristálycukor keveréke a tetejére
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Kókuszos linzer recept
Hozzávalók:
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek tejföl
- 2 cl rumaroma
- 60 dkg liszt
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1/2 cs sütőpor
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 5 dkg kókuszreszelék
Töltéshez:
- nutella vagy lekvár
Díszítéshez:
- 5 dkg olvasztott csokoládé
- 5 dkg fehércsokoládé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Habos lekváros linzer recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk citromlé
- 1 tk sütőpor
Ragasztáshoz:
- sárgabarack lekvár
Díszítéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 5 dkg porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Vajas linzer recept
Hozzávalók:
- 150 g szobahőmérsékletű sótlan vaj
- 60 g porcukor
- 1 db L-es FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 230 g liszt
- 1 tk vanília aroma
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- sárgabaracklekvár