1. Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
- 2 csirkemell filé
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 zellergumó
- 50 dkg gomba
- 50 dkg fejtett bab
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg karfiol
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál borsikafű
- 10 dkg száraztészta (lúdgége, eperlevél)
- 2 pohár tejföl (350 gr)
- 1 tk tárkony
- őrölt bors
- só
A recept ide kattintva folytatódik!
2. Csirkeragu leves lestyánnal
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 zellergumó
- 30 dkg zöldborsó
- 1 kk pirospaprika
- őrölt bors
- só
- 3 dl főzőtejszín
- 1 ek keményítő
- 1 ek lestyán
- 10 dkg levesbetét (lúdgége, eperlevél)
A recept ide kattintva folytatódik!
3. Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból (Mikszáth módra)
Hozzávalók egy 20 literes bográcshoz:
- 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)
- 2 kiló marhalábszár felcsíkozva
- 3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)
- pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva
- 1 doboz (500 g.) paradicsompüré
- 10 szál sárgarépa
- 2 kiló krumpli
- 2 kiló fagyasztott zöldbab
- 1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld
- snidling a tálaláshoz, díszítéshez
- 1 vödör (850 g) tejföl, vagy ugyanennyi Meggle főzőtejszín
- 2 ek liszt a habaráshoz,
- 4 ek őrölt pirospaprika
- 1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény
- néhány szelet friss, csípős zöldpaprika
- 1 pár szeletelt gyulai kolbász
- kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet
- 1 dl pálinka, a flambírozáshoz
A recept ide kattintva folytatódik!
4. Legényfogó leves
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkecomb filé
- 40 dkg krumpli
- 25 dkg csirkemáj esetleg szív
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg csemege kukorica
- 20 dkg erdei gomba vagy csiperke
- 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- kevés olaj
- só
- frissen őrölt bors
- kevés tárkony és kapor
A recept ide kattintva folytatódik!
5. Csülkös raguleves
Hozzávalók:
- 1 kisebb csont nélküli csülök
- 50 dkg vajbab
- 1 kis szál kolbász
- póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 2-3 szem burgonya
- só
- bors
- tárkony
- erős pista
- tejföl
- liszt
- vaj
- citromlé
A recept ide kattintva folytatódik!
6. Zöldbabos sertésragu leves
Elkészítése:
- 40 dkg sertés apróhús
- 1 fej hagyma
- 1 ek. zsír
- 2 babérlevél
- 5 szem köménymag
- 1 ek pirospaprika
- 30 dkg burgonya
- 10 dkg zöldbab
- 1 dl tejföl
- 1 ek liszt
A recept ide kattintva folytatódik!
7. Zöldséges sertésragu leves
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 1 egész nagy fej vöröshagyma
- 2 ek tyúkzsír
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 púpos tk fűszerpaprika
- 2 csapott ek házi darált paprika
- 1 közepes paradicsom
- 2 dl zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
- 2 közepes szál sárgarépa
A recept ide kattintva folytatódik!
8. Tejszínes, tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell filé
- 20 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1/4 zeller gumó
- 1 evőkanál kacsazsír
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 evőkanál tárkony (szárított)
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só, bors