Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei

Dátum: 2025-12-03 / Írta: Budai István / Látták: /

Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit találod-legyen szó puha mézeskalácsról, omlós linzerről, diós- vagy mákos bejgliről, zserbóról, vagy egy ínycsiklandó flódniról.

  • 1. Flódni recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 1 dkg élesztő
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 1/2 dl fehér bor
    • tojás sárgája
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Az alma töltelékhez:

    • 25 dkg alma reszelve
    • 5 dkg durvára vágott dió
    • 5 dkg mazsola
    • 5 dkg cukor
    • 1 mk. őrölt fahéj

    A dió töltelékhez:

    • 6 dkg cukor
    • 10 dkg darált dió
    • 1 mk reszelt citromhéj
    • 1 mk őrölt fahéj
    • 2 dkg mazsola
    • 2 dkg kekszmorzsa
    • 2 dkg méz

    A mák töltelékhez:

    • 6 dkg cukor
    • 10 dkg mák
    • 1 mk fahéj
    • 1 mk citromhéj reszelve
    • 2 dkg mazsola
    • 2 dkg kekszmorzsa
    • 2 dkg méz

    A 4. töltelékhez:

    • szilvalekvár

    Továbbá:

    • 1 db 20×30 cm-es tepsi
    • sütőpapír

    Díszítéshez:

    • fél dió karamellbe forgatva

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Mákos guba vaníliakrémmel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Mákos gubához:

    • 3 szikkadt kifli
    • 2-3 dl tej
    • 10 dkg darált mák
    • 2-3 ek porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor

    Vaníliakrémhez:

    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 3 ek kristálycukor
    • 5 dl tej
    • 2 dl habtejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Hókifli nagyi lekvárjával recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 40 dkg rétesliszt
    • 25 dkg margarin
    • tejföl (2 dl-nél nem több)
    • pici só

    Tölteléknek:

    • lekvár, sütőlekvár

    A forgatáshoz:

    • 25 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Omlós linzer recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 30 dkg finomliszt
    • 6 dkg porcukor
    • 20 dkg puha vaj
    • tojássárgája
    • fél citrom reszelt héja és leve
    • lekvár
    • a tetejére porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Diós és mákos bejgli recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • fél kg finomliszt
    • 25 dkg margarin (hideg)
    • 1 cs instant élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 2 dl tej (langyos)
    • csipet só
    • tojás a lekenéshez

    Diós töltelék:

    • 20 dkg dió (darált)
    • 1 dl tej
    • 18 dkg porcukor
    • 1 ek sárgabarack lekvár
    • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
    • 3 kiskanál rumaroma
    • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

    Mákos töltelék:

    • 20 dkg mák (darált)
    • 1,5 dl tej
    • 18 dkg porcukor
    • 2 ek sárgabarack lekvár
    • 1 kisebb citrom reszelt héja
    • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Pihentetés nélküli, rögtön puha mézeskalács recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • 1 ek mézeskalács fűszer (esetleg ízlés szerint mehet bele több is, ha fűszeresebben szeretjük)
    • 1,5 tk szódabikarbóna
    • 15 dkg puha vaj vagy margarin
    • 1,25 dl méz
    • tojás
    • fél narancs reszelt héja
    • 15 dkg porcukor (ennyi cukortól nem lesz nagyon édes, szóval ha valaki szeretne nyugodtan tegyen bele 5 dkg-al többet)

    Díszítés:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • kb 20 dkg porcukor (nagyon fontos, hogy finomra legyen őrölve!)
    • 1 ek étkezési keményítő
    • 1 kk ecet vagy citromlé
    • dekor cukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1,5 dl tej
    • 5 dkg cukor
    • 1,5 dkg friss élesztő
    • 50 dkg finomliszt
    • 15 dkg vaj
    • csipet só
    • tojássárgája

    Töltelék:

    • 25 dkg darált dió
    • 20 dkg porcukor
    • 2 dkg vaníliás cukor
    • 75 dkg baracklekvár

    Máz:

    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg étcsokoládé
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Hólabda recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    A tésztához:

    • tojás
    • 300 g cukor
    • 3 ek kakaópor
    • 8 ek forró víz
    • 250 g finomliszt
    • 1 cs sütőpor
    • 2 ek olaj

    A krémhez:

    • 5 ek finomliszt
    • 500 ml tej
    • 200 g vaj
    • 200 g cukor

    Az oldalára és a tetejére:

    • 150 g kókuszreszelék
    • 100 g étcsokoládé

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Ünnepi isler recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1 csipet só
    • 10 dkg porcukor
    • 1 tasak vaníliás porcukor
    • 1 csapott kk sütőpor
    • 5 dkg darált dió
    • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
    • 20 dkg margarin
    • tojás sárgája
    • Pár ek savanykás lekvár, dzsem (nálam ribizli)
    • 20 dkg étcsokoládé
    • 2 ek olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Rumos töltött puszedli recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg átszitált liszt
    • 8 dkg barnacukor
    • 20 dkg méz
    • tojás
    • 3 ek víz
    • 5 ek napraforgó olaj
    • 1 púpos tk szódabikarbóna
    • 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 kk só

    Töltelékhez:

    • 10 db aszalt szilva
    • 1 púpos ek mazsola
    • 2 ek kandírozott narancs vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint
    • 2 dl sütőrum

    Bevonathoz:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 20 dkg porcukor
    • ízlés szerint díszítő cukorkák
    • 2 tábla (20 dkg) ét tortabevonó
    • 2 ek étolaj
    • tortadara

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá