Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rumos töltött puszedli recept

Rumos töltött puszedli
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg átszitált liszt
    • 8 dkg barnacukor
    • 20 dkg méz
    • 3 db nagy vagy 4 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek víz
    • 5 ek napraforgó olaj
    • 1 púpos tk szódabikarbóna
    • 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 kk só

    Töltelékhez:

    • 10 db aszalt szilva
    • 1 púpos ek mazsola
    • 2 ek kandírozott narancs vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint
    • 2 dl sütőrum

    Bevonathoz:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 20 dkg porcukor
    • ízlés szerint díszítő cukorkák
    • 2 tábla (20 dkg) ét tortabevonó
    • 2 ek étolaj
    • tortadara

    Elkészítése:

    Az aszalványokat és a kandírozott narancshéjakat a mazsola kivételével előző nap apró darabokra vágjuk és egy dobozba téve ráöntjük a rumot és jól összekeverjük, majd lezárjuk és hűvös helyen tárolva másnapig (néha rákeverve egyet) hagyjuk, hogy a gyümölcsök magukba szívják a rumot!

    A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert liszthez és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd a tésztagombócot folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

    Az aszalványokat szűrőbe öntjük és néha rákeverve legalább 1 órán át hagyjuk, hogy a maradék rum kicsepegjen belőle!

    A tésztát a hűtőből kivéve egy késsel diónyi darabokra vágjuk, (ha ragad, nyugodtan lehet lisztezni) és diónyi golyókat formálunk, amiket kilapítunk, és közepükbe teszünk 1-1 kis kanál tölteléket, majd mint a szilvás gombócot becsomagoljuk és a tenyerünkben újra golyókká formázzuk

    Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a puszedlikat, 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.

    190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütjük, majd kihűtjük. Vigyázat, hirtelen barnul, figyelni kell!

    Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból habverő segítségével elkészítjük a cukormázat. Addig verjük, amíg az állaga már nem változik, szép sima és épp csak folyós massza lesz belőle!

    A forró puszedlik tetejét fogvájó vagy villa segítségével belemártjuk a cukormázba és rácsra tesszük. 1 percen belül amíg folyós a teteje, rászórjuk a díszítő cukorkákat.

    A másik felét miután kissé kihűltek, gőz felett olvasztott és az olajjal kikevert étcsokiba mártjuk és azokat is rácsra tesszük, majd ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.

    Másnapig hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen dobozban lezárva és tárolva sokáig eláll.

    Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá