Rumos töltött puszedli

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rumos töltött puszedli

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg átszitált liszt
  • 8 dkg barnacukor
  • 20 dkg méz
  • 3 db nagy vagy 4 kisebb tojás
  • 3 ek víz
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 1 púpos tk szódabikarbóna
  • 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk só

Töltelékhez:

  • 10 db aszalt szilva
  • 1 púpos ek mazsola
  • 2 ek kandírozott narancs vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint
  • 2 dl sütőrum

Bevonathoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • ízlés szerint díszítő cukorkák
  • 2 tábla (20 dkg) ét tortabevonó
  • 2 ek étolaj
  • tortadara

Elkészítése:

Az aszalványokat és a kandírozott narancshéjakat a mazsola kivételével előző nap apró darabokra vágjuk és egy dobozba téve ráöntjük a rumot és jól összekeverjük, majd lezárjuk és hűvös helyen tárolva másnapig (néha rákeverve egyet) hagyjuk, hogy a gyümölcsök magukba szívják a rumot!

A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert liszthez és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd a tésztagombócot folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

Az aszalványokat szűrőbe öntjük és néha rákeverve legalább 1 órán át hagyjuk, hogy a maradék rum kicsepegjen belőle!

A tésztát a hűtőből kivéve egy késsel diónyi darabokra vágjuk, (ha ragad, nyugodtan lehet lisztezni) és diónyi golyókat formálunk, amiket kilapítunk, és közepükbe teszünk 1-1 kis kanál tölteléket, majd mint a szilvás gombócot becsomagoljuk és a tenyerünkben újra golyókká formázzuk

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a puszedlikat, 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.

190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütjük, majd kihűtjük. Vigyázat, hirtelen barnul, figyelni kell!

Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból habverő segítségével elkészítjük a cukormázat. Addig verjük, amíg az állaga már nem változik, szép sima és épp csak folyós massza lesz belőle!

A forró puszedlik tetejét fogvájó vagy villa segítségével belemártjuk a cukormázba és rácsra tesszük. 1 percen belül amíg folyós a teteje, rászórjuk a díszítő cukorkákat.

A másik felét miután kissé kihűltek, gőz felett olvasztott és az olajjal kikevert étcsokiba mártjuk és azokat is rácsra tesszük, majd ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.

Másnapig hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen dobozban lezárva és tárolva sokáig eláll.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!