Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Készüljön a Luca pogácsa – 10 pogácsa recept, amivel nem foghatsz mellé!

Dátum: 2023-12-12 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha Luca-nap, akkor pogácsa! Összegyűjtöttünk 10 szuper receptet, amiben nem fogsz csalódni! Luca napja, amelyet december 13-án ünnepelnek, egy hagyományokban gazdag nap a magyar kultúrában. Eredetileg Szent Luca napjaként ismert, a nap a karácsonyi ünnepek felvezetése, és egyben a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományok része.




  • Szent Luca, aki a keresztény hagyományok szerint a szegények és a betegek védőszentje volt, a középkor óta kapcsolódik a magyar néphagyományhoz. Luca napján számos hiedelem és szokás élt és él még ma is. Egyik legismertebb szokás a Luca-szék készítése, ami egy bonyolult faragási folyamat, és a hiedelem szerint, ha valaki Luca napjától karácsonyig minden nap kicsit farag a széken, és karácsonykor beül bele a templomba, meglátja, ki a boszorkány a közösségében.

    Miért eszünk pogácsát Luca napján?

    A pogácsa fogyasztása Luca napján szintén régi hagyomány. A pogácsa, mint a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának. Luca napján a pogácsa készítése és megosztása a közösséggel a szeretet, a barátság és az összetartozás kifejezésének módja. Ez a nap nemcsak a téli ünnepek kezdetét jelöli, hanem a családok és közösségek együttlétének és összetartásának időszaka is.

    A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki.

    1 . Gyors, duplán sajtos pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg finomliszt
    2. 1 csomagg sütőpor
    3. 25 dkg vaj
    4. 1 kis pohár tejföl
    5. 1 db tojás
    6. 1 ek só
    7. 10 dkg reszelt sajt
    8. 1 felvert tojás
    9. 15 dkg reszelt sajt

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Leveles sajtos pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 35 dkg vaj
    3. 3 dkg élesztő
    4. 1 tk só
    5. 1 dl tejföl
    6. 20 dkg reszelt sajt

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Sajtos magos pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 60 dkg tönkölybúzaliszt
    2. 3 dkg élesztő
    3. 1 tk cukor
    4. 0,5 dl tej
    5. 2 tk só
    6. 22 dkg libazsír
    7. 1 tojás
    8. 13 dkg füstölt sajt – reszelve
    9. 13 dkg tejföl
    10. 12 dkg magkeverék

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Sajtos túrós pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 60 dkg liszt
    2. 3 dkg élesztő
    3. 1 dl tej
    4. 1 csapott ekl cukor
    5. 25 dkg margarin
    6. 25 dkg félzsíros tehéntúró
    7. 20-30 dkg trappista sajt reszelve
    8. 1 kis pohár tejföl
    9. 3 tojássárgája
    10. 1 púpos ek só

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Egyszerű tejfölös pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 35 dkg finomliszt
    2. 30 dkg kenyérliszt
    3. 45 dkg tejföl
    4. 20 dkg puha margarin
    5. 2 tojássárgája
    6. 3 dkg élesztő
    7. 1 teáskanál cukor
    8. kb 3 tk só (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Libatepertős pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 65 dkg finomliszt
    2. 25 dkg darált liba töpörtyű
    3. 2 kiskanál só
    4. 1,5 mokkáskanál őrölt bors
    5. 2,5 dl tej
    6. 2 kiskanál cukor
    7. 5 dkg élesztő
    8. 1 tojás
    9. 2 evőkanál tejföl
    10. 3 dkg olvasztott vaj

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Túrós baconos pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 25 dkg túró
    2. 2 dl tejföl
    3. 1 tojás +1 a kenéshez
    4. 1 dl tej
    5. 5 dkg élesztő
    6. 60 dkg liszt
    7. 30 dkg vaj
    8. 3 kiskanál só
    9. kb 20 dkg kockázott bacon

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Hajtogatott tepertős pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 2 dl tejföl
    2. 1 dl tej
    3. 1 tojás
    4. 2 tk só
    5. 3-4 ek száraz fehérbor
    6. 12 dkg vaj vagy margarin
    7. 60 dkg finomliszt
    8. 1 tk cukor
    9. 3,5 dkg élesztő

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Túrós füstölt sajtos pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 60 dkg finomliszt
    2. 30 dkg tehéntúró
    3. 1 tk só
    4. 20 dkg margarin
    5. 1/2 dl tej
    6. 2 dkg élesztő
    7. 1 mk cukor
    8. 1 tojás
    9. kb 3 ek tejföl

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Libazsíros-lilahagymás pogácsa

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 1 púpos ek libazsír
    3. 1 dl tej
    4. 1 kk cukor
    5. 40 g élesztő
    6. 1 tojás
    7. 2-3 dl tejföl
    8. 3 tk só
    9. libazsír (kenéshez)
    10. 2-3 fej lila hagyma

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá