Szent Luca, aki a keresztény hagyományok szerint a szegények és a betegek védőszentje volt, a középkor óta kapcsolódik a magyar néphagyományhoz. Luca napján számos hiedelem és szokás élt és él még ma is. Egyik legismertebb szokás a Luca-szék készítése, ami egy bonyolult faragási folyamat, és a hiedelem szerint, ha valaki Luca napjától karácsonyig minden nap kicsit farag a széken, és karácsonykor beül bele a templomba, meglátja, ki a boszorkány a közösségében.
Miért eszünk pogácsát Luca napján?
A pogácsa fogyasztása Luca napján szintén régi hagyomány. A pogácsa, mint a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának. Luca napján a pogácsa készítése és megosztása a közösséggel a szeretet, a barátság és az összetartozás kifejezésének módja. Ez a nap nemcsak a téli ünnepek kezdetét jelöli, hanem a családok és közösségek együttlétének és összetartásának időszaka is.
A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki.
1 . Gyors, duplán sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomagg sütőpor
- 25 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- 1 db tojás
- 1 ek só
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 felvert tojás
- 15 dkg reszelt sajt
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Leveles sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 dl tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Sajtos magos pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg tönkölybúzaliszt
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 0,5 dl tej
- 2 tk só
- 22 dkg libazsír
- 1 tojás
- 13 dkg füstölt sajt – reszelve
- 13 dkg tejföl
- 12 dkg magkeverék
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Sajtos túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 csapott ekl cukor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 20-30 dkg trappista sajt reszelve
- 1 kis pohár tejföl
- 3 tojássárgája
- 1 púpos ek só
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Egyszerű tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 30 dkg kenyérliszt
- 45 dkg tejföl
- 20 dkg puha margarin
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- kb 3 tk só (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Libatepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 25 dkg darált liba töpörtyű
- 2 kiskanál só
- 1,5 mokkáskanál őrölt bors
- 2,5 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 3 dkg olvasztott vaj
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Túrós baconos pogácsa
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 1 tojás +1 a kenéshez
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 3 kiskanál só
- kb 20 dkg kockázott bacon
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Hajtogatott tepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 2 tk só
- 3-4 ek száraz fehérbor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Túrós füstölt sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg tehéntúró
- 1 tk só
- 20 dkg margarin
- 1/2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 mk cukor
- 1 tojás
- kb 3 ek tejföl
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Libazsíros-lilahagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos ek libazsír
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 g élesztő
- 1 tojás
- 2-3 dl tejföl
- 3 tk só
- libazsír (kenéshez)
- 2-3 fej lila hagyma