Sajtos magos pogácsa recept
Elkészítése:
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk zsiradékkal. Közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és jól összegyúrjuk.
Enyhén lisztezett munkalapon téglalapra nyújtjuk, és rászórjuk a sajt és a magkeverék háromnegyedét.
Gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal oldali darabot a középsőre hajtjuk, majd rá a jobb oldalit. Az így kapott csíkra szórjuk a sajtot (egy keveset hagyhatunk a tetejére), és a maradék magkeveréket.
A tészta felső harmadát behajtjuk a közepéig, az alsó harmadát szintén a közepéig. Majd egymásra hajtjuk a részeket, becsukva, mint a könyvet.
Éjszakára tetővel zárt tálban hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap enyhén lisztezett munkalapon kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral leterített sütőlemezen még 30 percet pihentetjük, majd tojással megkenjük a tetejét, és sajtot szórunk rá.
200°-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Magkeverék: ezen a néven kapható magkeverék, aminek az összetétele: szezámmag, lenmag, napraforgómag, rozspehely.
A sajtos magos pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 12 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 26 g