Sajtos magos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos magos pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg tönkölybúzaliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 22 dkg libazsír
  • 1 tojás
  • 13 dkg füstölt sajt – reszelve
  • 13 dkg tejföl
  • 12 dkg magkeverék
  • 1 tojás tetejére lekenéshez

Elkészítése:

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk zsiradékkal. Közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és jól összegyúrjuk.

Enyhén lisztezett munkalapon téglalapra nyújtjuk, és rászórjuk a sajt és a magkeverék háromnegyedét.
Gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal oldali darabot a középsőre hajtjuk, majd rá a jobb oldalit. Az így kapott csíkra szórjuk a sajtot (egy keveset hagyhatunk a tetejére), és a maradék magkeveréket.

A tészta felső harmadát behajtjuk a közepéig, az alsó harmadát szintén a közepéig. Majd egymásra hajtjuk a részeket, becsukva, mint a könyvet.

Éjszakára tetővel zárt tálban hűtőszekrényben pihentetjük.

Másnap enyhén lisztezett munkalapon kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral leterített sütőlemezen még 30 percet pihentetjük, majd tojással megkenjük a tetejét, és sajtot szórunk rá.

200°-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Magkeverék: ezen a néven kapható magkeverék, aminek az összetétele: szezámmag, lenmag, napraforgómag, rozspehely.