A gombaragu alatt sült csirkecomb és a gombakrémleves két klasszikus fogás, amelyek a gomba gazdag ízét hangsúlyozzák. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a gombával töltött kelkáposzta levelet vagy a sajtos-gombás ragut. A gombával töltött pulykagolyó rántva és a gombás pirog különleges ízvilággal bírnak, amelyek garantáltan elnyerik a vendégek tetszését.
A baconos-gombás pulykatekercs és a fokhagymás-tejfölös gomba quinoával egészséges és ízletes választások, míg a gombás-sajtszószos makaróni és a krémes parmezános gombás csirke igazi comfort food. A töltött gombafejek újhagymás-Mackósajtos töltelékkel és a tejfölös gombás zúzagulyás különleges előételek és egytálételek, amelyek minden alkalomra tökéletesek.
Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel, miért is imádjuk annyira a gombát!
1. Gombaragu alatt sült csirkecomb recept
Hozzávalók:
- 4 közepes burgonya (nálunk volt közte egy maradék édesburgonya is, itt ezt felhasználtuk)
- 6 kisebb csirke felsőcomb, de lehet alsó is (összesen 70 dkg)
- 25 dkg gomba szeletelve
- 1 nagy fej (lila)hagyma
- 1,5 dl tejszín
- fél csokor petrezselyemzöld aprítva
- 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma zúzva
- olaj
- fűszerek: só, bors, cayenne bors, fűstölt paprika, vöröshagyma granulátum, őrölt köménymag, grill szárnyas fűszer, de bármi más lehet, amit szeretünk
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Gombakrém leves recept
Hozzávalók:
- 1 kg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 dl olaj
- 3 dkg vaj
- 2 dl tejszín
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Gombával töltött kelkáposzta levél recept
Hozzávalók:
- 10 db tenyérnyi kelkáposzta levél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zsemle
- kb 5 cm-es póréhagyma
- 4 nagy gomba
- 4 közepes burgonya
- 3 db tojás
- kevés zsiradék
- só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerint
- tejföl
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Sajtos-gombás ragu recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirke vagy pulykamell filé
- 30 dkg gomba
- egy nagy marék reszelt sajt
- 10 dkg mascarpone
- só, bors, petrezselyemzöld, majoránna
- 2 dl tejszín
- 1 ek zsiradék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Gombával töltött pulykagolyó rántva recept
Hozzávalók:
- 35 dkg darált pulykahús
- 1 púpozott kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 kk házi fokhagymakrém
- 1 kis üveg gomba fele (egész gomba)
- 10 dkg liszt
- 2 nagyobb tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Gombás pirog recept
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 kk sütőpor
- 3 dl tejszín
- 25 dkg puha vaj
Töltelék:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperke
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint majoránna
- ízlés szerint némi tejszín
- 1 csomag petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Baconos-gombás pulykatekercs recept
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet pulykamell filé
- 40 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg reszelt sajt
- szeletelt bacon
- 1 tojás
- olaj
- petrezselyemzöld
- só, bors ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Fokhagymás-tejfölös gomba quinoával recept
Hozzávalók:
- fél kg csiperke
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 zöld paprika
- 1 tk pirospaprika
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek tejföl
- 1 ek finomliszt
- 1 bögre quinoa
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Gombás-sajtszószos makaróni recept
Hozzávalók:
- 250g makaróni tészta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 400g csiperke gomba (konzerv)
- 3 dl főzőtejszín
- 20 dkg reszelt sajt
- só, bors, kakukkfű
- pirospaprika
- 10 dkg kolozsvári szalonna
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Krémes, parmezános gombás csirke recept
Hozzávalók:
- 6 vékony szelet csirkemell filé
- 3 közepes gerezd fokhagyma
- 2,5 dl húsleves alaplé (akár kockából is)
- 2,5 dl főzőtejszín
- 8 közepes barna csiperke
- só, bors
- 50-60 g reszelt parmezán ízlés szerint (akár lehet több is)
- 50 g vaj
- 1 ek liszt
- 1 marék spenót
- kevés olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Töltött gombafejek újhagymás, mackósajtos töltelékkel recept
Hozzávalók:
- 16 fej közepes nagyságú gomba
- 1 doboz mackósajt
- 3 szál újhagyma
- őrölt fehér bors, só
A panírozáshoz:
- 20 dkg finomliszt
- 4 db tojás
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál szezámmag
A sütéshez:
- étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Tejfölös-gombás zúzagulyás recept
Hozzávalók:
- 50 dkg kacsazúza (lehet más szárnyas zúza is)
- 50 dkg gomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 cikk zeller (nagyobb)
- 2-3 db krumpli
- 2 db babérlevél
- 1 tk köménymag
- 1 tk pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 1/2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek olaj
- 1-1,5 l víz