Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret

Dátum: 2025-12-16 / Írta: / Látták: /

A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ott van minden ünnepi asztalon: a zserbóban, a hókifliben, linzerben, mézes szeletben – és persze számtalan más formában is. A dió nemcsak gazdag ízvilágával, hanem hagyományőrző erejével is hozzájárul az ünnep hangulatához. Ezek a sütemények minden falatjukkal nosztalgiát keltenek, mégis új köntösben is meg tudnak lepni. Válogass össze 10 isteni receptet, és idézd meg a gyerekkor ízeit a konyhádban!

  • 1. Zserbó tekercs recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 10 dkg porcukor
    • 10 dkg zsír
    • tojás
    • 2 dkg élesztő
    • 1 dl langyos tej
    • csipet só
    • 1 narancs héja

    Töltelék:

    • 30 dkg darált dió
    • 1 ek méz
    • kb 25 dkg baracklekvár

    Tetejére:

    • 10 dkg étcsoki
    • 50 g tejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Zserbógolyó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Alaphoz:

    • 150 g darált dió
    • 150 g darált háztartási keksz
    • 200 g aszalt sárgabarack
    • 10-15 dkg sárgabaracklekvár

    Továbbá:

    • rumaroma vagy barackpálinka
    • 10 dkg étcsoki
    • 1 ek olaj
    • 2 marék durvára darált dió

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Lakodalmas diós szelet recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 25×35 cm-es tepsihez:

    Tészta:

    • 30 dkg liszt
    • 25 dkg margarin
    • pici só
    • 1-2 evőkanál tejföl

    Töltelék:

    • 28 dkg porcukor
    • 8 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 dl rum vagy rum aroma
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 30 dkg darált dió

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Duplán diós sütemény recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy kb 20*35 cm-es tepsihez:
    Piskóta:

    • tojás
    • 30 dkg cukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 8 ek víz
    • 0,5 cs sütőpor
    • 5 dkg darált dió
    • csipet só

    Krém:

    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 3 dl tej
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg puha margarin
    • 15 dkg cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 10 dkg darált dió
    • ízlés szerint rum vagy aroma

    Tetejére:

    • tojásfehérje
    • 20 dkg cukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Vaníliakrémes diószelet recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
    Lapokhoz:

    • tojásfehérje (kb 12-14 db)
    • 180 g nyírfacukor vagy ennek megfelelő édesítő
    • 300 g darált dió
    • 60 g búza finomliszt
    • 120 g teljes kiörlésű búzaliszt
    • 20 g sütőpor
    • 50 g durvára vágott dió a szóráshoz

    A főzött alaphoz:

    • 200 ml tejszín
    • 300 ml víz
    • 60 g vaníliás pudingpor
    • 80 g cukornak megfelelő édesítő
    • 30 g vaj
    • vaníliaaroma vagy vanílarúd kikapart magja
    • 15 g zselatin

    Krémhez:

    • 600 ml habtejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Diós-csokis, lekváros szelet recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 45 dkg finomliszt
    • 10 dkg porcukor
    • tojás
    • 10 dkg vaj vagy margarin
    • 1/2 cs szalalkáli ( 7,5 g )
    • kb 1 dl tej

    Töltelék:

    • 5 dl tej
    • 8 dkg vaj
    • 8 dkg cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg darált dió
    • 10 dkg darált keksz
    • 1 tk rumaroma
    • kb 30 dkg baracklekvár

    Tetejére:

    • 70 g étcsokoládé
    • 70 ml tejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Töltetlen, diós hókifli recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 100 g darált dió
    • 100 g porcukor
    • 220 g puha vaj
    • 300 g liszt
    • tojás
    • vaníliás porcukor a forgatáshoz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Diós kosárka recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 30 dkg rétesliszt (fele lehet finomliszt is)
    • 12 dkg margarin
    • 12 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • 2-3 evőkanál tej

    Töltelék:

    • 30 dkg darált dió
    • 24 dkg porcukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • sárgabarack lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Diós mézes recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    A lapokhoz:

    • 60 dkg liszt
    • 20 dkg porcukor
    • 5 evőkanál méz
    • 4 evőkanál zsír
    • tojás
    • késhegynyi szódabikarbóna
    • 4-5 evőkanál tej

    A krémhez:

    • 4 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 2 ek búzadara
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 20 dkg darált dió
    • fél dl rum

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Preckedli (diós linzer) recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 10 dkg sertés zsír
    • 15 dkg margarin
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 20 dkg kristálycukor
    • 1 cs sütőpor
    • tojás
    • reszelt citromhéj

    A tetejére:

    • dió + kristálycukor keveréke a tetejére

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá