Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagyi süteményei verhetetlenek – 12 recept, ami örökre a szívünkbe lopta magát!

Dátum: 2024-09-14 / Írta: Budai István / Látták: /

A nagymama süteményei mindig különleges helyet foglalnak el az emlékeinkben, hiszen az ő keze munkája által készült finomságok tele vannak szeretettel és nosztalgiával. Akár ünnepi alkalmakra készítette, akár egy egyszerű vasárnapi desszertként, ezek a sütemények mindig elvarázsoltak minket. Ebben a válogatásban olyan klasszikus recepteket gyűjtöttünk össze, amelyek mindenki szívébe lopták magukat, és generációkon keresztül örömet szereznek.




  • Az igazi házi kürtőskalács a nagyi konyhájának egyik legnagyobb kedvence, amelyet szinte bármilyen alkalomra készíthetett. A fahéjas vagy diós változat minden falatjával felidézi a régi szép időket. A pehelykönnyű túrós pite pedig az egyik leglágyabb és legfinomabb sütemény, amit nagyi valaha készített, tele krémes túróval és tökéletesen omlós tésztával.

    A tepsiben sült túrós fánk különleges csavart ad a hagyományos fánknak, hiszen sütőben készül, így könnyedebb, mégis ugyanolyan finom. A kanalanként formázott, gyors és egyszerű kanálfánk szintén egy nagyi által gyakran készített sütemény, ami egyszerűsége miatt mindig nagy sikert aratott.

    A békebeli hókifli igazi klasszikus a nagyi konyhájából – omlós, vaníliás kiflik, amelyek tökéletesen illenek egy bögre meleg tea mellé. A túrós batyu pedig az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény, amelyet nagymama mesterien töltött meg édes túróval.

    A vaníliával töltött, tekert mini kalács egy különleges finomság, amelyet ünnepekre vagy akár hétköznapokra is készített a nagyi. A nagyon omlós pite pedig minden alkalomra tökéletes választás volt – tele édes töltelékkel és puha tésztával.

    A mákos rácsos pite a mák szerelmeseinek kedvence volt, míg a mákos kalács egy hagyományos karácsonyi édesség, ami az ünnepi asztal egyik elengedhetetlen eleme lett. A szilvalekváros papucs és a lekváros bukta szintén igazi klasszikusok, amelyek minden falatban a nagymama keze munkáját dicsérik.

    Ezek a sütemények nemcsak finomak, hanem egy kis darabka otthont, szeretetet és nosztalgiát hoznak el minden alkalommal, amikor elkészítjük őket.

    1. Kürtőskalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 8 evőkanál porcukor
    • 1 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. A nagyi pehelykönnyű túrós pitéje recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 25 dkg margarin
    • kb 75 g tejföl
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 4 dkg élesztő
    • cukor ízlés szerint

    Krém:

    • 75 dkg túró
    • 10 dkg mazsola
    • 20 dkg cukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 citrom reszelt héja
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Tepsiben sült túrós fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 1 evőkanál porcukor
    • 30 dkg rétesliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga
    • csipetnyi só
    • 3 dkg olvasztott margarin

    Töltelékhez:

    • 25 dkg tehéntúró
    • 10 dkg mazsola
    • 1 evőkanál porcukor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgja

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Kanálfánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
    • 1 evőkanál cukor
    • tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Békebeli hókifli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 200 g zsír
    • 1 – 1,5 dl tejföl
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 cs. sütőpor
    • 10 dkg porcukor
    • kb 50 dkg liszt

    Töltelékhez:

    • 10 dkg mák vagy mogyoró…(dió,mandula…)
    • 10 dkg porcukor
    • 0,5 dl tej
    • citromhéj
    • rum
    • baracklekvár

    Hempergetéshez:

    • 15 dkg porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Túrós batyu recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 8 dkg olvasztott vaj
    • 8 dkg kristálycukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4 dkg élesztő
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 1 csipet só
    • kb. 3 dl tej
    • reszelt citromhéj

    Töltelék hozzávalói :

    • 50 dkg túró
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 4-5 evőkanál kristálycukor
    • 3 evőkanál búzadara
    • reszelt citromhéj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje kemény habbá verve, mazsola ízlés szerint

    Lekenéshez:

    •  2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Vaníliával töltött tekert mini kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 45 dkg finomliszt
    • 2 dkg friss élesztő
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 10 kk cukor
    • 1,5 dl étolaj
    • 2,5 dl tej

    Krémhez:

    • 5 dl tej
    • 2 csomag vaníliás pudingpor
    • 2 ek cukor
    • 10 dkg vaj

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 ek tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Nagyon omlós pite recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 15 dkg porcukor
    • 15 dkg zsír
    • 1/2 csomag sütőpor
    • 2 dl tejföl
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • 1,5 kg alma
    • cukor ízlés szerint
    • fahéj ízlés szerint
    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 1 ek zsemlemorzsa

    Tetejére:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Mákos rácsos pite recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 20 dkg margarin
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    •  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • egy csomag sütőpor
    • egy csipet só

    Töltelékhez

    • 20 dkg őrölt mák
    • 2 dl tej
    • 1 evőkanál vaj
    • 6 evőkanál cukor (esetleg több)
    •  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 2 db közepes alma (lereszelve)
    • ½ citrom
    • késhegynyi őrölt fahéj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Mákos kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg finomliszt
    •  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 40 g cukor
    • 25 g friss élesztő
    • 1 dl langyos tej
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • csipet só
    • 80 g szobahőmérsékletű vaj

    Töltelék:

    • 25 g olvasztott vaj
    • 25 dkg darált mák
    • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
    • 1 citrom reszelt héja
    • 70 g porcukor
    •  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Szilvalekváros papucs recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 dl tej
    • 1 dkg friss élesztő
    • 30 dkg finomliszt
    • 6 dkg porcukor
    • csipet só
    • 6 g sütőpor
    • 12 dkg vaj vagy margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltéshez és a tetejére:

    • szilvalekvár
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Lekváros bukta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg finomliszt
    • 3,5 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 3 dkg élesztő
    • 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin

    Töltelék:

    • kb 30 dkg sűrű (szilva)lekvár

    Kenéshez:

    • 8 dkg olvasztott margarin
    • 1 egész, felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá