Az igazi házi kürtőskalács a nagyi konyhájának egyik legnagyobb kedvence, amelyet szinte bármilyen alkalomra készíthetett. A fahéjas vagy diós változat minden falatjával felidézi a régi szép időket. A pehelykönnyű túrós pite pedig az egyik leglágyabb és legfinomabb sütemény, amit nagyi valaha készített, tele krémes túróval és tökéletesen omlós tésztával.
A tepsiben sült túrós fánk különleges csavart ad a hagyományos fánknak, hiszen sütőben készül, így könnyedebb, mégis ugyanolyan finom. A kanalanként formázott, gyors és egyszerű kanálfánk szintén egy nagyi által gyakran készített sütemény, ami egyszerűsége miatt mindig nagy sikert aratott.
A békebeli hókifli igazi klasszikus a nagyi konyhájából – omlós, vaníliás kiflik, amelyek tökéletesen illenek egy bögre meleg tea mellé. A túrós batyu pedig az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény, amelyet nagymama mesterien töltött meg édes túróval.
A vaníliával töltött, tekert mini kalács egy különleges finomság, amelyet ünnepekre vagy akár hétköznapokra is készített a nagyi. A nagyon omlós pite pedig minden alkalomra tökéletes választás volt – tele édes töltelékkel és puha tésztával.
A mákos rácsos pite a mák szerelmeseinek kedvence volt, míg a mákos kalács egy hagyományos karácsonyi édesség, ami az ünnepi asztal egyik elengedhetetlen eleme lett. A szilvalekváros papucs és a lekváros bukta szintén igazi klasszikusok, amelyek minden falatban a nagymama keze munkáját dicsérik.
Ezek a sütemények nemcsak finomak, hanem egy kis darabka otthont, szeretetet és nosztalgiát hoznak el minden alkalommal, amikor elkészítjük őket.
1. Kürtőskalács recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. A nagyi pehelykönnyű túrós pitéje recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- kb 75 g tejföl
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 dkg élesztő
- cukor ízlés szerint
Krém:
- 75 dkg túró
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Tepsiben sült túrós fánk recept
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 30 dkg rétesliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga
- csipetnyi só
- 3 dkg olvasztott margarin
Töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgja
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Kanálfánk recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál cukor
- só
- tej
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Békebeli hókifli recept
Hozzávalók:
- 200 g zsír
- 1 – 1,5 dl tejföl
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- kb 50 dkg liszt
Töltelékhez:
- 10 dkg mák vagy mogyoró…(dió,mandula…)
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- citromhéj
- rum
- baracklekvár
Hempergetéshez:
- 15 dkg porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Túrós batyu recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4 dkg élesztő
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- kb. 3 dl tej
- reszelt citromhéj
Töltelék hozzávalói :
Lekenéshez:
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Vaníliával töltött tekert mini kalács recept
Hozzávalók:
- 45 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 10 kk cukor
- 1,5 dl étolaj
- 2,5 dl tej
Krémhez:
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 10 dkg vaj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek tej
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Nagyon omlós pite recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- cukor ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 ek zsemlemorzsa
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Mákos rácsos pite recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- egy csomag sütőpor
- egy csipet só
Töltelékhez
- 20 dkg őrölt mák
- 2 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 6 evőkanál cukor (esetleg több)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 db közepes alma (lereszelve)
- ½ citrom
- késhegynyi őrölt fahéj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Mákos kalács recept
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
Töltelék:
- 25 g olvasztott vaj
- 25 dkg darált mák
- 2 evőkanál rum vagy rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- 70 g porcukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Szilvalekváros papucs recept
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 6 g sütőpor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltéshez és a tetejére:
- szilvalekvár
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Lekváros bukta recept
Hozzávalók:
Töltelék:
- kb 30 dkg sűrű (szilva)lekvár
Kenéshez:
- 8 dkg olvasztott margarin
- 1 egész, felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS