Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Békebeli hókifli recept

Békebeli hókifli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a “befutó”.
    A régi ,sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő . . . és valóban. Tudtak valamit a régi öregek :) Töltelék nem adott, választható ízlés szerint.
    Most én mákos és mogyorós töltelékkel készítettem.

    Hozzávalók:
    kb 80 db kis kiflihez
    6 cm átmérőjű pogácsa szaggató
    Tésztához:

    • 200 g zsír
    • 1 – 1,5 dl tejföl
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 cs. sütőpor
    • 10 dkg porcukor
    • kb 50 dkg liszt

    Töltelékhez:

    • 10 dkg mák vagy mogyoró…(dió,mandula…)
    • 10 dkg porcukor
    • 0,5 dl tej
    • citromhéj
    • rum
    • baracklekvár

    Hempergetéshez:

    • 15 dkg porcukor

    Elkészítése: Elkészítés:

    Adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (még szerencsésebb ha előző este begyúrjuk alap tésztánkat)

    Elkészítjük a tölteléket. Én most kétféle ízűt csináltam, így a hozzávaló arányok értelem szerűen megfeleződtek töltelékenként.
    A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral,rummal, citromhéjjal, 1 ek. lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzá öntjük a tejet és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni.(Vigyázzunk mert könnyen lekap a tűzön!)

    Sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtjuk.  6 cm-es pogácsa szaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbe hajtjuk, vigyázva,hogy a töltelék ki ne jöjjön, ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit.

    Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény. Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fém dobozban téve lehűtjük.

    Tipp:

    Abban az esetben ha van esélyük, a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva . Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az “eltarthatóság”-ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá