Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 gyümölcsleves, amit egész nyáron kanalaznál

Dátum: 2025-06-16 / Írta: Budai István / Látták: /

Amikor odakint forr a levegő, egy hideg gyümölcsleves aranyat ér. Krémes, hűsítő, gyümölcsös – a nyár legfinomabb fogásai között biztos helyük van. Akár joghurtos, akár tejszínes, akár vegán változatban készíted, ezek a levesek mindenkit levesznek a lábáról. Ebben a válogatásban 10 frissítő receptet találsz, amit percek alatt összedobhatsz. Ideálisak ebédre, uzsonnára vagy akár desszertként is!

  • A nyári melegben nincs is jobb, mint egy tányér hűsítő gyümölcsleves, ami nemcsak felfrissít, de egyben tápláló is. Ezek az ételek igazi jolly jokerek: elkészítésük gyors, alapanyagaik pedig szezonban könnyen beszerezhetők. A gyümölcslevesek sokszínűsége szinte határtalan – lehetnek simák vagy darabosak, joghurtosak, tejszínesek vagy épp tejfölösek, sőt akár vegán verzióban is.

    Összeállításunkban olyan recepteket találsz, amelyek között minden korosztály kedvence megtalálható. A hideg eperkrémleves vagy a tejszínes sárgabarackleves például igazi klasszikusok, míg az izlandi ribizlileves egy különlegesebb, izgalmasabb élmény. A joghurtos változatok (szeder, őszibarack, vegyes gyümölcs) kímélőek, könnyűek és jól illeszkednek a nyári étrendhez. A görög gyümölcsleves és a tejfölös meggyleves pedig az egzotikusabb vonalat képviselik – pont annyi csavarral, hogy ne legyen unalmas.

    Legyen szó hétköznapi ebédről, vendégvárásról vagy akár egy gyors vacsoráról, ezek a levesek bármikor jól jönnek. Ráadásul hidegen tálalva még a legnagyobb hőségben is jólesnek. Kanalazd be a nyarat – hűsítő gyümölcsleves formájában!

    1. Izlandi ribizlileves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 600 g ribizli
    • 100 g málna
    • 250 g skyr (vagy görög joghurt)
    • 150 g cukor
    • 1 fahéjrúd
    • 5 db szegfűszeg
    • 5 db zöld kardamom
    • 2 citrom hámozott héja
    • 1 marék mentalevél
    • 20 g finomliszt
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Egyszerű barackleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 üveg /1 doboz/ barackbefőtt konzerv
    • 1 csipet só
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 6-7 db szegfűszeg
    • 0,5 kk őrölt fahéj
    • 7 dl víz
    • 0,5 tasak tejszín ízű pudingpor
    • 2 dl főzőtejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Hideg eperkrém leves (vegán) recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 500 g eper
    • 200 g vegán kókuszjoghurt
    • 200 ml vegán tejszín
    • 300 ml eperlé
    • 5 evőkanál eperlekvár
    • 2 csomag vaníliás cukor (opcionális)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Leves piros gyümölcsökből recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg meggy
    • 20 dkg cseresznye
    • 15 dkg ribizli
    • 1 csipet só
    • 4 ek cukor
    • 1 csapott tk őrölt fahéj
    • 5-6 db szegfűszeg
    • 1 púpos ek vaníliás pudingpor
    • 2 dl főzőtejszín (20%-os)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Tejfölös meggyleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 40 dkg magozott meggy
    • 9 dkg kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor
    • 1 dl tejföl (20%-os)
    • fél citrom reszelt héja
    • pár csepp citromlé
    • 1 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Tejszínes sárgabarackleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg sárgabarack hámozva és darabolva (akit nem zavar a héja, az rajtahagyhatja)
    • 1/2 citrom vagy lime leve
    • 2 teáskanál vanília aroma, vagy paszta
    • cukor ízlés szerint
    • 1 teáskanál fahéj
    • 4 dl habtejszín (30 %-os, cukrozatlan)
    • 1/2 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor (gála)
    • 4 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Görög gyümölcsleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 l 100 %-os narancslé
    • 2,5 dl tejszín
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 citrom leve
    • cukor (opcionális)
    • 1 kg görögdinnye
    • 1 kg sárgadinnye
    • 1 fürt szőlő
    • 4 őszibarack

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Joghurtos szederkrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg fekete szeder
    • 1 cs vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
    • 2 dl görög joghurt (375 g)
    • 2 dl tejszín (30 %-os, nem cukrozott)
    • cukor vagy cukor helyettesítő ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Joghurtos őszibarack-krémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 7-8 nagyobb őszibarack
    • cukor vagy édesítő
    • 1/2 citrom leve
    • 400 g görög joghurt

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Joghurtos gyümölcskrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg gyümölcs (lehet sárgabarack, meggy, málna, vagy vegyesen, amit szeretnénk)
    • 25 dkg görög joghurt
    • 2,5 dl tej
    • 2 dl habtejszín (cukrozatlan, min. 30 % zsírtartalmú)
    • porcukor ízlés szerint (ha szükséges)
    • vanília őrlemény, fahéj ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá