A nyári melegben nincs is jobb, mint egy tányér hűsítő gyümölcsleves, ami nemcsak felfrissít, de egyben tápláló is. Ezek az ételek igazi jolly jokerek: elkészítésük gyors, alapanyagaik pedig szezonban könnyen beszerezhetők. A gyümölcslevesek sokszínűsége szinte határtalan – lehetnek simák vagy darabosak, joghurtosak, tejszínesek vagy épp tejfölösek, sőt akár vegán verzióban is.
Összeállításunkban olyan recepteket találsz, amelyek között minden korosztály kedvence megtalálható. A hideg eperkrémleves vagy a tejszínes sárgabarackleves például igazi klasszikusok, míg az izlandi ribizlileves egy különlegesebb, izgalmasabb élmény. A joghurtos változatok (szeder, őszibarack, vegyes gyümölcs) kímélőek, könnyűek és jól illeszkednek a nyári étrendhez. A görög gyümölcsleves és a tejfölös meggyleves pedig az egzotikusabb vonalat képviselik – pont annyi csavarral, hogy ne legyen unalmas.
Legyen szó hétköznapi ebédről, vendégvárásról vagy akár egy gyors vacsoráról, ezek a levesek bármikor jól jönnek. Ráadásul hidegen tálalva még a legnagyobb hőségben is jólesnek. Kanalazd be a nyarat – hűsítő gyümölcsleves formájában!
1. Izlandi ribizlileves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 600 g ribizli
- 100 g málna
- 250 g skyr (vagy görög joghurt)
- 150 g cukor
- 1 fahéjrúd
- 5 db szegfűszeg
- 5 db zöld kardamom
- 2 citrom hámozott héja
- 1 marék mentalevél
- 20 g finomliszt
- csipet só
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. Egyszerű barackleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 üveg /1 doboz/ barackbefőtt konzerv
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 6-7 db szegfűszeg
- 0,5 kk őrölt fahéj
- 7 dl víz
- 0,5 tasak tejszín ízű pudingpor
- 2 dl főzőtejszín
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Hideg eperkrém leves (vegán) recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 200 g vegán kókuszjoghurt
- 200 ml vegán tejszín
- 300 ml eperlé
- 5 evőkanál eperlekvár
- 2 csomag vaníliás cukor (opcionális)
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Leves piros gyümölcsökből recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 20 dkg cseresznye
- 15 dkg ribizli
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 5-6 db szegfűszeg
- 1 púpos ek vaníliás pudingpor
- 2 dl főzőtejszín (20%-os)
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Tejfölös meggyleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 40 dkg magozott meggy
- 9 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 dl tejföl (20%-os)
- fél citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- 1 dl tej
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. Tejszínes sárgabarackleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack hámozva és darabolva (akit nem zavar a héja, az rajtahagyhatja)
- 1/2 citrom vagy lime leve
- 2 teáskanál vanília aroma, vagy paszta
- cukor ízlés szerint
- 1 teáskanál fahéj
- 4 dl habtejszín (30 %-os, cukrozatlan)
- 1/2 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor (gála)
- 4 dl tej
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Görög gyümölcsleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 l 100 %-os narancslé
- 2,5 dl tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- cukor (opcionális)
- 1 kg görögdinnye
- 1 kg sárgadinnye
- 1 fürt szőlő
- 4 őszibarack
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Joghurtos szederkrémleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg fekete szeder
- 1 cs vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- 2 dl görög joghurt (375 g)
- 2 dl tejszín (30 %-os, nem cukrozott)
- cukor vagy cukor helyettesítő ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik »»»
9. Joghurtos őszibarack-krémleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 7-8 nagyobb őszibarack
- cukor vagy édesítő
- 1/2 citrom leve
- 400 g görög joghurt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
10. Joghurtos gyümölcskrémleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg gyümölcs (lehet sárgabarack, meggy, málna, vagy vegyesen, amit szeretnénk)
- 25 dkg görög joghurt
- 2,5 dl tej
- 2 dl habtejszín (cukrozatlan, min. 30 % zsírtartalmú)
- porcukor ízlés szerint (ha szükséges)
- vanília őrlemény, fahéj ízlés szerint