Bodzavirágdzsem citromfűvel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 100-120 db bodzavirág
- 6 citrom
- 8 közepes szál friss citromfű
- 8 idared alma
- 8 cs 3:1 dzsemfix
- 2,25 kg cukor
Elkészítése:
A bodzavirágokról egy ollóval amennyire csak lehet levágjuk a szárakat. A citromokat alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A friss citromfüvet is folyóvíz alatt átmossuk, majd lecsepegtetjük.
Egy nagyobb műanyag tálba téve bele rétegezzük a virágokat, a citromot és a zöldfűszereket, felöntjük 4 liter vízzel. Az edényt lezárjuk a fedelével és 24 órára betesszük a hűtőbe.
Másnap tiszta kézzel alaposan átkeverjük, összenyomkodjuk, a citromkarikákat is jól meggyötörjük, hogy a leve elvegyüljön a bodzalében.
Leszűrjük és a fennmaradt virágokat egy nagyobb textilbe téve átfacsarjuk, így kinyerünk belőle minden csepp aromát és folyadékot.
Egy nagy fazékba öntve a cukor és a reszelt alma hozzáadásával a dzsemfix tasakon leírtak szerint elkészítjük dzsemet.
A lezárt üvegeket másnapig hagyjuk kihűlni ezalatt megszilárdul, végül mehetnek a spájz polcaira.
Nagyon jó ízkombináció a bodzavirág és a citromfű, finom aromás a dzsemje, imádjuk a házi linzerekben és pirítóson! 9 nagy és 1 kisebb üveg dzsemet kaptam a végére.
Jó étvágyat kívánok!