Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod

Dátum: 2025-11-10 / Írta: Budai István / Látták: /

Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néphit szerint ez hoz bőséget a következő esztendőre. A liba ilyenkor nemcsak étel, hanem a gazdagság és a jó szerencse jelképe is. Válogatásunkban a klasszikus és különleges libás fogások kaptak helyet – a levesektől a pogácsákig. Ünnepeld te is Márton napját igazi ínyenc menüvel, amelyben minden falat a hagyomány és az ősz ízeit idézi.

  • Márton napja, november 11-e, az egyik legízletesebb hagyományunk, amikor a libából készült ételeké a főszerep. A mondás szerint „aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik” – és hát ki szeretne kockáztatni egy ilyen jóslatot? A néphagyomány szerint Szent Márton szerénységből nem akart püspök lenni, ezért elbújt egy liba ólban, de a ludak gágogása elárulta őt. Innen ered, hogy ilyenkor libát eszünk, és persze az sem mellékes, hogy a libahús az őszi szezon egyik legzamatosabb alapanyaga, amelyet ilyenkor már szépen meghizlaltak.

    A Márton-napi lakomákhoz régen újbor is dukált, hiszen ekkor kóstolták meg először a termést. Nem véletlen, hogy ez az időszak a gazdagságról és a bőségről szól, amikor az emberek kicsit megpihennek az őszi munkák után, és ünnepi asztalhoz ülnek. A libasültek illata ilyenkor belengi a konyhát, a ropogós libabőr és a puha hús pedig mindenkit jókedvre derít.

    Összeállításunkban tíz nagyszerű Márton-napi receptet találsz: klasszikus libalevest, omlós sült libacombot párolt káposztával, vörösborban sült változatot, sőt, még különleges fogásokat is, mint a sütőtökös-céklás libacomb vagy a grillezett almás libamáj. Aki a sós finomságokat szereti, annak ott a libatepertős pogácsa és a lilahagymás-libazsíros változat is, amelyek tökéletesen illenek egy pohár újbor mellé.

    Ha szeretnél méltó módon megünnepelni Márton napját, és közben igazi ínyencségeket tenni az asztalra, ezekkel a receptekkel nem nyúlhatsz mellé – hiszen egy jó libasült után nemcsak a gyomor, hanem a lélek is elégedett lesz.

    1. Kacsa- és libasült recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kacsamell
    • 4 kacsacomb
    • 1 libamell
    • 2 libacomb
    • 2 tk morzsolt majoránna
    • 1 tk kakukkfű
    • 2 dl száraz fehérbor
    • ízlés szerint őrölt fekete bors
    • ízlés szerint só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Vörösborban sült libacomb recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 2 libacomb (adhatunk még hozzá mellet is)
    • 3 dl vörösbor
    • 1 nagyobb narancs
    • 2 nagy ág friss rozmaring
    • 1 teáskanál tört szegfűbors
    • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
    • só, bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Libazsíros-lilahagymás pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 1 púpos ek libazsír
    • 1 dl tej
    • 1 kk cukor
    • 40 g élesztő
    • tojás
    • 2-3 dl tejföl
    • 3 tk só
    • libazsír (kenéshez)
    • 2-3 fej lila hagyma

    Tetejére:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Márton-napi libamell recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók

    • 1100 g bőrös, csontos libamell
    • 2 szelet füstölt szalonna
    • bors
    • 0,5 teáskanál kakukkfű

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Tejszínes liba falatok recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 80 dkg libahús
    • 2 db vöröshagyma
    • 3 ek zsír
    • 5 dkg bacon szalonna, szeletelt
    • 1 szál sárgarépa
    • 1 fej zeller
    • 1 tk oregánó
    • 1 ek petrezselyem zőld
    • 4 dl főzőtejszín
    • 2 dl száraz fehérbor
    • 1 ek keményítő
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Sült libacomb párolt vörös káposztával és burgonyával recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók

    A sült húshoz:

    • 4 db libacomb
    • őrölt tarka bors
    • majoránna
    • 1 dl víz a tepsi aljára
    • 1 kg kifliburgonya

    A párolt vörös káposztához:

    • 60 dkg vöröskáposzta
    • 1 fej lilahagyma (vagy sonkahagyma)
    • 2 evőkanál étolaj
    • 1 teáskanál só
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 mokkáskanál őrölt kömény
    • 1 db alma
    • 1 dl vörösbor
    • 2 evőkanál savanykás lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Libaleves medvehagymás burgonyagombóccal recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    Libaleveshez:

    • 2,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, zúza, szív, farhát vegyesen)
    • 8 sárgarépa
    • 4 fehérrépa
    • 20 dkg zeller
    • 20 dkg karalábé
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • őrölt bors
    • egy csipet szerecsendió

    Levesbetétnek:

    • cérnametélt
    • lúdgége tészt
    • burgonyagombóc

    Burgonyagombóchoz:

    • 20 dkg főtt, áttört burgonya
    • 10 dkg liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • őrölt bors
    • medvehagyma

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Libatepertős pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 65 dkg finomliszt
    • 25 dkg darált liba töpörtyű
    • 2 kiskanál só
    • 1,5 mokkáskanál őrölt bors
    • 2,5 dl tej
    • 2 kiskanál cukor
    • 5 dkg élesztő
    • tojás
    • 2 evőkanál tejföl
    • 3 dkg olvasztott vaj

    A pogácsák kenéséhez:

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Libamáj, grillezett alma, gesztenyés burgonyapüré recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 40 dkg libamáj
    • 4 db nagyobb savanykás alma
    • 10 dkg gesztenye massza
    • 40 dkg burgonya
    • tej
    • teavaj
    • bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Sütőtökös – céklás libacomb recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 2 hízott libacomb
    • 2 közepes cékla
    • 1 közepes sütőtök

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá