Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nosztalgikus házias ételek – Ahogy a nagyi készíti

Dátum: 2025-03-11 / Írta: Budai István / Látták: /

A házias ételek mindig visszarepítenek a gyerekkorba, amikor a nagyi konyhájában terjengett a frissen főtt húsleves illata, és a sütőből előkerült a lekváros bukta vagy a túrós lepény. Ezek a fogások nemcsak laktatóak és ízletesek, hanem igazi nosztalgikus élményt is nyújtanak. Ebben a válogatásban összegyűjtöttük a legjobb klasszikus recepteket, amelyeket érdemes újra és újra elkészíteni. Ha szereted a hagyományos magyar konyhát, itt biztosan találsz kedvedre valót!




  • 1. Újházi tyúkhúsleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Marhahúsleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1,5-2 kg marhaszegy és oldalas
    • 4 db sárgarépa
    • 3 db petrezselyemgyökér
    • 1 db zellergumó
    • 1 db karalábé
    • 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
    • 1 nagy fej fokhagyma
    • 1 cikk káposzta
    • 6-8 db kelbimbó
    • 1-2 db burgonya
    • 4-5 db csiperke gomba
    • 1 db érett tv paprika
    • 1 db paradicsom
    • 1 csokor petrezselyem zöld
    • 2-3 szál zeller zöld
    • 1 szál lestyán
    • 1 ek só
    • 1 ek ételízesítő
    • v  1 tk egész fekete bors
    • 1 késhegy őrölt szerecsendió vagy egészből 4-5 reszelés
    • 25 dkg apró tészta

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Kakasleves gombóccal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 konyhakész kakas (2,5-3 kg)
    • 6 szál sárgarépa
    • 5 szál fehérrépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2-3 db csiperkegomba
    • 2-3 db kelbimbó
    • 1 kisebb karalábé
    • 1 kisebb zeller

    Gombóchoz:

    • a kakas mellehúsa (ledarálva)
    • 20 dkg csiperkegomba
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors

    Tálaláshoz:

    • ízlés szerint tészta

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Tarhonyás hús recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 1 kg sertés lapocka
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 db zöldpaprika
    • 2 db paradicsom
    • 1 dl bor
    • bors
    • kevés köménymag
    • 25 dkg reszelt tarhonya
    • zsír

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Borsos tokány recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéshús (nálam most fele tarja és fele karaj)
    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 2 ek tyúkzsír
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 kk só
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 1 kk őrölt bors
    • 2 ek házi darált paprika (ennek hiányában 1 kápia paprika apróra vágva)
    • 1 közepes paradicsom héj nélkül
    • 1 tk liszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Csirkepaprikás recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg csirkecomb (alsó-felső vegyesen)
    • 1 sárga vagy zöld paprika
    • 1 paradicsom
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 tk paprikakrém
    • őrölt bors
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 3 evőkanál étolaj
    • 1 tyúkhúsleves kocka
    • 2 dl tejföl
    • 2 dl tejszín
    • 2 ek finomliszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Bácskai rizses hús recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg sertés-, vagy pulykacomb
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 4 zöldpaprika
    • 1 hegyes erős paprika
    • 4 paradicsom
    • 4 ek étolaj vagy 2 ek zsír
    • 2 tk pirospaprika
    • 1 mk őrölt bors
    • 1 tk őrölt kömény
    • só ízlés szerint
    • 30 dkg rizs

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Kozák sapka ( hólabda) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg cukor
    • 2 teáskanál kakaópor
    • 1 cs  sütőpor
    • 25 dkg liszt

    Krém:

    • 3 dl  tej
    • 2 evőkanál liszt
    • 25 dkg margarin
    • 25 dkg porcukor

    A bevonáshoz:

    • kb 10 dkg kókuszreszelék
    • kb 10 dkg olvasztott csoki vagy csokimáz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Hájas-leveles szilvalekváros sütemény recept

     

    Hozzávalók:

    • 50 dkg gondosan lekapargatott, ledarált háj (a fagyasztóból vettem ki és egy tál hideg vízben olvadt ki egy fél napon át)
    • 20 dkg finomliszt
    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg rétesliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 mokkáskanál só
    • 2 dl kézmeleg fehérbor
    • 1 dl kézmeleg víz
    • 1 diónyi a fenti hájból

    A végén:

    • szilvalekvár
    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Kókuszkocka mézes piskótából recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    A mézes piskótához:

    Hozzávalók:

    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 18 dkg cukor
    • 21 dkg finomliszt
    • 1 tk sütőpor
    • 20 dkg méz
    • csipet só

    Továbbá:

    A mázhoz:

    • 8 ek tej vagy víz
    • 3 ek kakaópor
    • 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
    • rum ízlés szerint
    • 25 dkg vaj

    Hempergetéshez:

    • kb. 2 csomag kókuszreszelék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Lekváros bukta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Túrós lepény nagyi módra recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg túró
    • 1 nagy pohár tejföl
    • 6 marék cukor
    • 1 marék mazsola
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek búzadara
    • 2 krumpli
    • 3 dkg élesztő
    • 2 dl tej
    • csipet só
    • 5 dkg vaj, vagy zsír
    • 30 dkg liszt
    • 5 csomag vaníliás cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá