A farsang nemcsak a jelmezek és a vidám mulatságok időszaka, hanem a konyhában is az egyik legkülönlegesebb időszak. Ekkor minden a fánkok körül forog, hiszen ez az édesség az ünnepi asztalok kihagyhatatlan része. A fánkok népszerűsége nem véletlen: puha tésztájuk, ízletes töltelékeik és változatos formáik mindenkit levesznek a lábáról. Ebben az összeállításban 12 szuper receptet találsz, amelyekkel garantáltan sikered lesz a farsangi időszakban.
A klasszikus farsangi szalagos fánk az egyik legkedveltebb választás, amelyet bő olajban sütünk, és porcukorral szórunk meg. A titok az, hogy a tészta könnyű, levegős legyen, és a fánk oldalán szépen kirajzolódjon a szalag. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a krémes, habos töltött fánkot, amely édes töltelékével és puha tésztájával azonnal elvarázsol. Az olasz bomboloni álompuha textúrája és krémes belseje szintén különlegessé teszi az ünnepi asztalt.
A csavart fánk egy szemet gyönyörködtető választás, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt imádni fognak. A lengyel pączki a hagyományos európai fánk egyik gyöngyszeme, amelyet lekvárral töltünk meg, és porcukorral hintünk meg. Az amerikai donut pedig a modern ízek kedvelőinek tökéletes, hiszen csokis vagy cukormázas bevonata ellenállhatatlan.
A bögrés fánk az egyszerűség kedvelőinek remek választás, hiszen gyorsan elkészíthető, és különleges, “magától megforduló” tulajdonsága miatt igazán érdekes. A fahéjas fánk pedig a fűszeres, melengető ízek kedvelőinek ajánlott, különösen egy hideg téli estén. A csörögefánk roppanós tésztájával a hagyományos magyar édességek sorát gazdagítja.
Ha pedig visszanyúlnánk a farsangi hagyományokhoz, a német Berliner fánk és a szintén töltött változatok garantáltan mindenkit lenyűgöznek. Ezek a fánkok különösen népszerűek a családi összejöveteleken, hiszen mindenkinek van egy kedvence közülük.
Ez a válogatás megmutatja, hogy a fánkok világa rendkívül változatos, és minden alkalomra találhatunk egy tökéletes darabot. Próbálj ki egy-egy receptet a linkekről, és élvezd a farsang ízletes pillanatait!
1. Donut (amerikai fánk) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg cukor
- 4,5 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 ml rum
- kb 2 dl tej
Sütéshez:
- bő étolaj
Tetejére:
- olvasztott csoki és különböző szóró és díszítő cukrok
- vagy cukormáz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Berliner (német fánk) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 0,5 dl rum
- csipet só
Sütéshez:
- kb 1 l olaj
Töltéshez:
- folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
- tetejére porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Krémes, habos töltött fánk recept
Hozzávalók:
- 40 dkg búza finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 180 ml langyos tej
- csipet só
- 4 dkg cukor
- 6 dkg puha vaj
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Vaníliakrém:
- 5 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg vaj
- 2,5 csomag vaníliás pudingpor
- 3-5 ek cukor
Továbbá:
- 4 dl habtejszín
- 2 evőkanál (eper)dzsem
- olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Bögrés fánk – az a bizonyos magától megforduló recept
Hozzávalók:
- 2 púpos bögre liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag sütőpor
- 280 g tejföl, vagy joghurt (nálam tejföl)
- 2-3 evőkanál cukor
- olaj a sütéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Klasszikus farsangi fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek rum
- csipet só
- 3-3,5 dl tej
Sütéshez:
- bő olaj vagy másmilyen zsiradék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Csörögefánk recept
Hozzávalók:
- 200 ml tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek cukor
- 0,5 kk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 ek olaj
- kb 390 g liszt
Továbbá:
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Hagyományos lengyel paczki recept
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 200 ml meleg tej
- 50 ml meleg tejszín
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 g cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
- 50 g vaj
- csipet só
- 2 evőkanál rum
- 1 liter olaj vagy zsír a sütéséhez
Továbbá:
- kicsit folyósabb lekvár a fánkok töltéséhez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Bomboloni – Álom puha olasz fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g puha vaj
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- csipet só
Krém:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál finomliszt
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 20 g puha vaj
Sütés:
- bőséges olaj vagy más zsiradék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Fahéjas fánk recept
Hozzávalók:
- 45 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek porcukor
- csipet só
- 0,5 tk őrölt fahéj
- 5 dkg puha vaj
- 20 g friss vagy 1 csomag szárított élesztő
Sütéshez:
- olaj
Forgatáshoz:
- 3 ek cukor
- 1 ek őrölt fahéj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Farsangi szalagos fánk recept
Hozzávalók:
- 1 dkg só
- 75 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg vaníliás cukor
- 10 dkg langyos, olvasztott vaj
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5,5 dl tej
- 3 cl rum
A sütéshez:
- 5 dl étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Csavart fánk recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg cukor
- 1,2 dl tej
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- csipet só
- szükség szerint étolaj a sütéshez
A forgatáshoz:
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 liter olaj a sütéshez