Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

12 szuper fánk, ami nélkül nincs farsang

Dátum: 2025-01-17 / Írta: Budai István / Látták: /

A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül, hiszen ez az időszak a vidámságról és a finomságokról szól. Összegyűjtöttünk 12 fantasztikus fánk receptet, amelyek között megtalálhatók a klasszikus farsangi szalagos fánkok, az amerikai donut és a csavart fánk is. Akár hagyományos, akár modern ízeket keresel, ezek a receptek biztosan elnyerik a tetszésedet!




  • A farsang nemcsak a jelmezek és a vidám mulatságok időszaka, hanem a konyhában is az egyik legkülönlegesebb időszak. Ekkor minden a fánkok körül forog, hiszen ez az édesség az ünnepi asztalok kihagyhatatlan része. A fánkok népszerűsége nem véletlen: puha tésztájuk, ízletes töltelékeik és változatos formáik mindenkit levesznek a lábáról. Ebben az összeállításban 12 szuper receptet találsz, amelyekkel garantáltan sikered lesz a farsangi időszakban.

    A klasszikus farsangi szalagos fánk az egyik legkedveltebb választás, amelyet bő olajban sütünk, és porcukorral szórunk meg. A titok az, hogy a tészta könnyű, levegős legyen, és a fánk oldalán szépen kirajzolódjon a szalag. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a krémes, habos töltött fánkot, amely édes töltelékével és puha tésztájával azonnal elvarázsol. Az olasz bomboloni álompuha textúrája és krémes belseje szintén különlegessé teszi az ünnepi asztalt.

    A csavart fánk egy szemet gyönyörködtető választás, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt imádni fognak. A lengyel pączki a hagyományos európai fánk egyik gyöngyszeme, amelyet lekvárral töltünk meg, és porcukorral hintünk meg. Az amerikai donut pedig a modern ízek kedvelőinek tökéletes, hiszen csokis vagy cukormázas bevonata ellenállhatatlan.

    A bögrés fánk az egyszerűség kedvelőinek remek választás, hiszen gyorsan elkészíthető, és különleges, “magától megforduló” tulajdonsága miatt igazán érdekes. A fahéjas fánk pedig a fűszeres, melengető ízek kedvelőinek ajánlott, különösen egy hideg téli estén. A csörögefánk roppanós tésztájával a hagyományos magyar édességek sorát gazdagítja.

    Ha pedig visszanyúlnánk a farsangi hagyományokhoz, a német Berliner fánk és a szintén töltött változatok garantáltan mindenkit lenyűgöznek. Ezek a fánkok különösen népszerűek a családi összejöveteleken, hiszen mindenkinek van egy kedvence közülük.

    Ez a válogatás megmutatja, hogy a fánkok világa rendkívül változatos, és minden alkalomra találhatunk egy tökéletes darabot. Próbálj ki egy-egy receptet a linkekről, és élvezd a farsang ízletes pillanatait!

    1. Donut (amerikai fánk) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
    • 1 nagy csipet só
    • 5 dkg cukor
    • 4,5 dkg vaj
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 40 ml rum
    • kb 2 dl tej

    Sütéshez:

    • bő étolaj

    Tetejére:

    • olvasztott csoki és különböző szóró és díszítő cukrok
    • vagy cukormáz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Berliner (német fánk) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • kb 4 dl tej
    • 1 teáskanál cukor
    • 2,5 dkg porcukor
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 0,5 dl rum
    • csipet só

    Sütéshez:

    • kb 1 l olaj

    Töltéshez:

    • folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
    • tetejére porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Krémes, habos töltött fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg búza finomliszt
    • 2 dkg friss élesztő
    • 180 ml langyos tej
    • csipet só
    • 4 dkg cukor
    • 6 dkg puha vaj
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Vaníliakrém:

    • 5 dl tej
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg vaj
    • 2,5 csomag vaníliás pudingpor
    • 3-5 ek cukor

    Továbbá:

    • 4 dl habtejszín
    • 2 evőkanál (eper)dzsem
    • olaj a sütéshez
    • porcukor a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Bögrés fánk – az a bizonyos magától megforduló recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 púpos bögre liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csomag sütőpor
    • 280 g tejföl, vagy joghurt (nálam tejföl)
    • 2-3 evőkanál cukor
    • olaj a sütéshez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Klasszikus farsangi fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 5 dkg puha vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 ek rum
    • csipet só
    • 3-3,5 dl tej

    Sütéshez:

    • bő olaj vagy másmilyen zsiradék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Csörögefánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 200 ml tejföl
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek cukor
    • 0,5 kk szódabikarbóna
    • csipet só
    • 2 ek olaj
    • kb 390 g liszt

    Továbbá:

    • olaj a sütéshez
    • porcukor a szóráshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Hagyományos lengyel paczki recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 500 g finomliszt
    • 200 ml meleg tej
    • 50 ml meleg tejszín
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 40 g cukor
    • 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
    • 50 g vaj
    • csipet só
    • 2 evőkanál rum
    • 1 liter olaj vagy zsír a sütéséhez

    Továbbá:

    • kicsit folyósabb lekvár a fánkok töltéséhez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Bomboloni – Álom puha olasz fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dl langyos tej
    • 25 g friss élesztő
    • 10 dkg cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 40 g puha vaj
    • vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
    • csipet só

    Krém:

    • 5 dl tej
    • 3 evőkanál finomliszt
    • vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 10 dkg cukor
    • 20 g puha vaj

    Sütés:

    • bőséges olaj vagy más zsiradék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Fahéjas fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 45 dkg finomliszt
    • 1,5 dl langyos tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek porcukor
    • csipet só
    • 0,5 tk őrölt fahéj
    • 5 dkg puha vaj
    • 20 g friss vagy 1 csomag szárított élesztő

    Sütéshez:

    • olaj

    Forgatáshoz:

    • 3 ek cukor
    • 1 ek őrölt fahéj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Farsangi szalagos fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 dkg só
    • 75 dkg finomliszt
    • 25 dkg rétesliszt
    • 5 dkg friss élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 4 dkg vaníliás cukor
    • 10 dkg langyos, olvasztott vaj
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5,5 dl tej
    • 3 cl rum

    A sütéshez:

    • 5 dl étolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Csavart fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 4 dkg olvasztott vaj
    • 4 dkg cukor
    • 1,2 dl tej
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dkg friss élesztő
    • csipet só
    • szükség szerint étolaj a sütéshez

    A forgatáshoz:

    • 3 evőkanál cukor
    • 1 kávéskanál őrölt fahéj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Szalagos fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 5 dkg porcukor
    • 5 dkg margarin
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3 dl tej
    • 1 liter olaj a sütéshez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá