Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Illatozó finomságok a sütőből – 10 pazar kelt tészta recept, amit ki kell próbálnod

Dátum: 2024-10-10 / Írta: Budai István / Látták: /

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, nincs is jobb, mint a sütő melegével és az otthon illatozó kelt tésztákkal felfűteni a konyhát. A kelt tészták nemcsak laktatóak és finomak, de a családi összejöveteleket is még különlegesebbé teszik. Legyen szó fahéjas csigáról, mákos kalácsról vagy csokoládés kiflikről, ezek a receptek biztosan mosolyt csalnak az arcokra. A kelt tészták ráadásul remekül variálhatók, így minden alkalomra megtalálhatjuk a tökéletes választást.




  • A gesztenyés-csokis babka és a fahéjas-szilvalekváros csigatorta egy édes, kényeztető desszert, míg a mákos kalács és a töltött mákos kalács igazi klasszikus, amit nehéz megunni. A karcagi ferdinánd vaníliasodóval egy különleges, régi hagyományokat idéző fogás, a mézes-mákos csavart briós pedig egyszerre édes és fűszeres.

    A lúdláb kalács és a kakaós-tekert kalács gazdag íz világgal varázsolja el a kóstolókat, míg a fahéjas legyező kalács látványos, mégis egyszerűen elkészíthető sütemény. A kakaós-csokis fél kiflik pedig tökéletes választások, ha egy gyors, mégis mennyei harapnivalóra vágyunk. Ezekkel a fantasztikus kelt tészta receptekkel biztosan sikerül feldobni az őszi-téli hangulatot, és melegen tartani a családi asztalt!

    1. Gesztenyés-csokis babka recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 45 dkg finomliszt
    • 3 dkg friss élesztő
    • 1 mk só
    • 3 ek porcukor
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • kb 2 dl langyos tej

    Gesztenyés töltelék:

    • 25 dkg gesztenyemassza
    • 2-3 ek tejszín
    • 2 ek rum

    Csokoládés töltelék:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg lágy vaj
    • 2 ek porcukor
    • 1 ek kakaópor
    • 1 narancs reszelt héja

    Szirup:

    • 2 ek cukor
    • fél narancs leve
    • 50 ml víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Fahéjas szilvalekváros csigatorta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Mákos kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Karcagi ferdinánd vanília sodóval recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg búza finomliszt
    • 1,5 dl tej
    • 20 g friss élesztő
    • 1 ek porcukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 1 ek olaj

    Töltelék:

    • 10 dkg puha vaj
    • 90 g porcukor
    • 50 g mazsola

    Tetejére:

    • 2 dl habtejszín
    • 2 csomag vaníliás cukor

    Vaníliasodó:

    • 2,5 dl tej
    • 60 g kristálycukor
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
    • 20 g búza finomliszt
    • 1 cs vaníliás cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Mézes-mákos csavart briós recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 3 dl langyos tej
    • 2 dkg friss élesztő
    • 3 csapott ek porcukor
    • csipet só
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 ek olaj

    Töltelék:

    • 20 dkg darált mák
    • 12 dkg cukor
    • 5 dkg méz
    • 1 citrom héja
    • 1 dl víz

    Tetejére:

    • 1 enyhén felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Lúdláb kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
    • 1 ek búzasikér
    • 25 g friss élesztő
    • 1 kk só
    • 3 ek porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 50 ml étolaj
    • kb 2-2,5 dl langyos tej

    Töltelék:

    • 3 ek kakaópor
    • 5 ek porcukor
    • kb 10 dkg olvasztott vaj
    • 3 ek rumaroma
    • kb fél ü meggybefőtt

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Kakaós tekert kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 10 dkg rétesliszt
    • 3 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3 ek cukor
    • 2 mk só
    • 2 ek vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek kakaópor

    A kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Töltött mákos kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 3 dkg friss élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 35 dkg finomliszt
    • 5 dkg olvasztott vaj/margarin
    • 5 dkg cukor
    • 1 csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelékhez:

    • 4 dl tej
    • 25 dkg darált mák
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg cukor
    • 1 savanykás alma (reszelve)
    • 5 dkg vaj
    • 1 csomag vaníliás pudingpor

    Tetejére:

    • 2 ek sárgabaracklekvár

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Fahéjas legyező kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 250 g tk tönkölybúza liszt
    • 100 g graham liszt
    • 100 g búza finomliszt
    • 1/2 tk só
    • 20 g friss élesztő
    • 150 ml víz
    • 60 g olvasztott margarin
    • 1,5 tk vanília aroma
    • fél citrom lereszelt héja
    • 50 g cukornak megfelelő édesítő (vagy cukor)

    A töltelékhez:

    • 50 g olvasztott margarin
    • 5 ml folyékony édesítő (vagy 5 dkg cukor)
    • 40 g őrölt fahéj

    A mázhoz:

    • 80 g krémsajt
    • 40 g porrá őrölt xilit (vagy cukor)
    • 2 ek tej
    • 1 tk vanília aroma

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Kakaós-csokis félkiflik recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg vaj/margarin

    Töltelékhez:

    • 5 púpos ek cukor
    • 3 ek cukrozatlan kakaópor
    • 5 dkg süthető csokiforgács
    • 3-4 ek olaj (vagy olvasztott vaj/margarin)

    Lekenéshez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá