Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas legyező kalács recept

Fahéjas legyező kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 250 g tk tönkölybúza liszt
    • 100 g graham liszt
    • 100 g búza finomliszt
    • 1/2 tk só
    • 20 g friss élesztő
    • 150 ml víz
    • 60 g olvasztott margarin
    • 1,5 tk vanília aroma
    • fél citrom lereszelt héja
    • 50 g cukornak megfelelő édesítő (vagy cukor)

    A töltelékhez:

    • 50 g olvasztott margarin
    • 5 ml folyékony édesítő (vagy 5 dkg cukor)
    • 40 g őrölt fahéj

    A mázhoz:

    • 80 g krémsajt
    • 40 g porrá őrölt xilit (vagy cukor)
    • 2 ek tej
    • 1 tk vanília aroma

    Elkészítése:

    A tésztához a liszteket elkeverjük a sóval, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztővel elkevert kézmeleg vizet, a vanília aromát, és az édesítőt és ide szórjuk a citromhéjat is. Elkezdjük tésztává dagasztani. Amikor már nagyjából összeállt, kis adagokban beledolgozzuk a margarint is. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

    Lisztezett deszkán 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A folyékony édesítőt elkeverjük az olvasztott margarinban, és az egészet egyenletesen elkenjük a tésztán, majd rászórjuk az őrölt fahéjat.

    Ezután a tésztát a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő csíkra vágjuk. Óvatosan egymásra emeljük őket, és öt négyzetre vágjuk. Így kapunk összesen 20 kicsi négyzetet, így az elkészült kalácsunk 20 szeletből áll majd. Egy jól kivajazott, kilisztezett 25 x 13 x 6,5 cm-es kenyérformába rakjuk a kis lapokat.

    Ehhez a formát függőlegesen megdöntjük, és a tésztalapokat egymásra helyezzük. Az utolsó négy lapot a fahéjas végével befelé tegyük a formába. Ezután a formát vízszintesen kicsit megrázogatjuk, hogy a tészta minél egyenletesebben töltse ki.

    Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Közben, hogy ne száradjon ki, meglocsoljuk 2-3 ek tejjel.

    A sütőből kivéve még kb. 10 percig a formában hagyjuk, addig elkészítjük a mázat a tetejére, amit, miután a kalácsot kiemeltük a formából rögtön a tetejére kanalazunk.

    Tipp:

    Langyosan a legfinomabb. Egy végtelenül puha, omlós kalács, édes mázzal leöntve. Mmmm…

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá