Fahéjas legyező kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 250 g tk tönkölybúza liszt
  • 100 g graham liszt
  • 100 g búza finomliszt
  • 1/2 tk só
  • 20 g friss élesztő
  • 150 ml víz
  • 60 g olvasztott margarin
  • 1,5 tk vanília aroma
  • fél citrom lereszelt héja
  • 50 g cukornak megfelelő édesítő (vagy cukor)

A töltelékhez:

  • 50 g olvasztott margarin
  • 5 ml folyékony édesítő (vagy 5 dkg cukor)
  • 40 g őrölt fahéj

A mázhoz:

  • 80 g krémsajt
  • 40 g porrá őrölt xilit (vagy cukor)
  • 2 ek tej
  • 1 tk vanília aroma

Elkészítése:

A tésztához a liszteket elkeverjük a sóval, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztővel elkevert kézmeleg vizet, a vanília aromát, és az édesítőt és ide szórjuk a citromhéjat is. Elkezdjük tésztává dagasztani. Amikor már nagyjából összeállt, kis adagokban beledolgozzuk a margarint is. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A folyékony édesítőt elkeverjük az olvasztott margarinban, és az egészet egyenletesen elkenjük a tésztán, majd rászórjuk az őrölt fahéjat.

Ezután a tésztát a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő csíkra vágjuk. Óvatosan egymásra emeljük őket, és öt négyzetre vágjuk. Így kapunk összesen 20 kicsi négyzetet, így az elkészült kalácsunk 20 szeletből áll majd. Egy jól kivajazott, kilisztezett 25 x 13 x 6,5 cm-es kenyérformába rakjuk a kis lapokat.

Ehhez a formát függőlegesen megdöntjük, és a tésztalapokat egymásra helyezzük. Az utolsó négy lapot a fahéjas végével befelé tegyük a formába. Ezután a formát vízszintesen kicsit megrázogatjuk, hogy a tészta minél egyenletesebben töltse ki.

Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Közben, hogy ne száradjon ki, meglocsoljuk 2-3 ek tejjel.

A sütőből kivéve még kb. 10 percig a formában hagyjuk, addig elkészítjük a mázat a tetejére, amit, miután a kalácsot kiemeltük a formából rögtön a tetejére kanalazunk.

Tipp:

Langyosan a legfinomabb. Egy végtelenül puha, omlós kalács, édes mázzal leöntve. Mmmm…