Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gomba az asztalon: 12 szuper recept a levestől a raguig

Dátum: 2024-09-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A gomba az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában, amely bármilyen fogást feldob, legyen szó egy egyszerű levesről, egytálételről vagy köretről. Az alábbi válogatásban 12 fantasztikus gombás receptet hoztunk el, amelyekkel garantáltan új szintre emelheted a mindennapi főzést. Krémes szószok, gazdag ízek és izgalmas kombinációk várnak rád ezekben a fogásokban, melyek között biztosan találsz olyat, amit a család is imádni fog.




  • A tejszínes-gombás pulykamell egy selymes és gazdag fogás, amely tökéletesen harmonizál a gomba és a pulykahús ízeivel. A gombakrémleves pedig egy lágy, krémes leves, amely könnyen elkészíthető, és a gombák zamatos ízét hozza el egy tálban.

    A gombaragu alatt sült csirkecomb igazi ínyencség, ahol a gombaragu teszi még gazdagabbá és szaftosabbá a csirkecombot. A csirkecomb gombás-kakukkfüves szószban szintén egy ízletes, fűszeres fogás, amely gyorsan elkészíthető és laktató.

    Ha sertéshúsra vágysz, a tejszínes-mustáros karaj gombával egy tökéletes választás, ahol a mustár és a gomba egyedi ízvilágot hoz létre. A tejfölös-gombás zúzagulyás egy különleges, magyaros étel, amely a zúza és a gomba fúziójával egy izgalmas fogást alkot.

    A pestós-gombás csirke tagliatelle márványsajttal egy igazán olaszos fogás, ahol a gomba és a márványsajt találkozása teszi különlegessé ezt a tésztás ételt. A gombás-sajtkémes melegszendvics pedig egy gyors, laktató megoldás, ha valami egyszerűbb, de mégis finom ételre vágysz.

    A gombás burgonya gratin egy gazdag, krémes köret, amely tökéletesen passzol bármilyen húsétel mellé. Ha előételre vágysz, a töltött gombafejek újhagymás-mackósajtos töltelékkel remek választás, hiszen ízletes és mutatós fogás.

    A pirított fokhagymás gomba egy gyors és egyszerű köret, amelyet bármilyen főétel mellé tálalhatsz. Végül, a hagymás-gombás csirkemáj egy különleges, fűszeres fogás, ahol a csirkemáj és a gomba találkozása igazán ízletes.

    Ezek a gombás receptek biztosan feldobják a konyhai repertoárodat, és minden étkezést különlegessé varázsolnak!

    1. Tejszínes, gombás pulykamell recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 20 dkg farfalle tészta
    • 40 dkg pulykamell
    • 25 dkg friss gomba
    • 2 dl 30%-os tejszín
    • 10 dkg teavaj
    • 5 dkg reszelt sajt
    • frissen őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Gombakrém leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg gomba
    • 1 fej vöröshagyma
    • 0,5 dl olaj
    • 3 dkg vaj
    • 2 dl tejszín
    • só, bors

    A tálaláshoz:

    • 1 ek tejföl
    • pirítós

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Gombaragu alatt sült csirkecomb recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4 közepes burgonya (nálunk volt közte egy maradék édesburgonya is, itt ezt felhasználtuk)
    • 6 kisebb csirke felsőcomb, de lehet alsó is (összesen 70 dkg)
    • 25 dkg gomba szeletelve
    • 1 nagy fej (lila)hagyma
    • 1,5 dl tejszín
    • fél csokor petrezselyemzöld aprítva
    • 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma zúzva
    • olaj
    • fűszerek: só, bors, cayenne bors, fűstölt paprika, vöröshagyma granulátum, őrölt köménymag, grill szárnyas fűszer, de bármi más lehet, amit szeretünk

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Csirkecomb gombás-kakukkfüves szószban recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 6 csirke felsőcomb
    • só, bors, olasz fűszerkeverék (ha nincs, akkor szárított kakukkfű, bazsalikom és oregánó keveréke)
    • 20 dkg gomba
    • 5 szelet bacon
    • 2,5 dl tejszín
    • 2-3 ág szárított vagy friss kakukkfű
    • olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Tejszínes-mustáros karaj gombával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg gomba vegyesen
    • 40 dkg karaj
    • 1 nagyobb fej lilahagyma
    • 1,5 dl tejszín
    • 2-2,5 dl víz
    • 3-4 tk mustár
    • só, bors
    • kevés zsiradék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Tejfölös-gombás zúzagulyás recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg pulykazúza
    • 50 dkg gomba
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál petrezselyemgyökér
    • 1 cikk zeller (nagyobb)
    • 2-3 db krumpli
    • 2 db babérlevél
    • 1 tk köménymag
    • 1 tk pirospaprika
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
    • 1/2 ek liszt
    • 2 dl tejföl
    • 1 ek olaj
    • 1-1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Pestós-gombás csirke tagliatelle márványsajttal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 csirkemell (filézett)
    • 6-8 db barna csiperke
    • ízlés szerint póréhagyma
    • 1-2 ek vaj
    • 2 ek pesto
    • 250 g tagliatelle tészta
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Gombás-sajtkrémes melegszendvics recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg gomba
    • 1 tömlős sajt (100 g)
    • 1 szelet füstölt szalonna
    • 2 fej vöröshagyma
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors
    • ízlés szerint reszelt sajt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Gombás burgonya gratin recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50-60 dkg krumpli vékonyra szeletelve (lehetőleg gyaluval)
    • 1 ek (olíva)olaj
    • 5 dkg vaj + a tál kikenéséhez
    • 3-4 db vargánya (vagy másmilyen gomba)
    • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
    • 1 fej lilahagyma
    • 1 dl főzőtejszín
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 dl zöldségalaplé
    • 8-10 dkg reszelt sajt (chedar, trappista, parmezán vegyesen)
    • só, bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Töltött gombafejek újhagymás, mackósajtos töltelékkel recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 16 fej közepes nagyságú gomba
    • 1 doboz mackósajt
    • 3 szál újhagyma
    • őrölt fehér bors, só

    A panírozáshoz:

    • 20 dkg finomliszt
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 30 dkg zsemlemorzsa
    • 2 evőkanál szezámmag

    A sütéshez:

    • étolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Pirított fokhagymás gomba recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg barna csiperke
    • 4 nagyobb gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • 2 ek olíva olaj
    • 1 citrom
    • petrezselyem zöld

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Hagymás-gombás csirkemáj recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg csirkemáj
    • 50 dkg gomba
    • 2 fej vöröshagyma
    • őrölt bors
    • 1 tk ételízesítő
    • majoránna
    • 2 db babérlevél
    • 1-2 ek liszt
    • 1 dl fehérbor vagy húsleves alaplé
    • 2 ek olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá